Ovako je bilo pre korone: Nisville – photo D.M. Car

Građani Niša uskoro će dostići kolektivni imunitet tako da bi od juna, uz epidemiolške mere mogle da se organizuju sve masovnije javne gradske manifestacije među kojima je i džez festival Nišvil u avgustu, rečeno je na konferenciji povodom kampanje Ujedinjenih festivala Srbije za vakcinaciju mladih.

Rezultati studija pokazuju da je u slučaju ograničenja ulaska na koncerte na one koji su vakcinisani, koji su preležali Covid ili koji pokažu negativan rezultat na kovid testu, rizik od širenja zaraze je gotovo zanemarljiv. Zbog toga je važno da se imunizaciji stanovništva odazove i mlađa populacija koja i čini najveći deo festivalske publike.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović pozvao je mlade da se vakcinišu jer poslednji podaci imunizacije stanovništva pokazuju da u populaciji između 18 i 35 godina ima svega 12 odsto vakcinisanih.

Ističe da bi mladi vakcinacijom obezbedili sebi da im kulturne manifestacije i festivali i u Srbiji i u svetu budu dostupniji.

Pre korone manifestaciona industrija je srpskoj turističkoj privredi donosila 200 miliona evra godišnje. Festivali su zapošljavali na desetine hiljade radnika.

Cilj ove kampanje je I da se doprinese oporavku mentalnog zdravlja, jer je prema podacima poslednjih istraživanja, depresija kod mladih zbog manje muzičkih I uopšte kulturnih događaja mnogo povećana.

NISVILLE ONLINE – Letnja pozornica

Za organizaciju festivala predlažu se razni protokoli. Jedni počinju 1. juna a podrazumevaju makismalno 1.000 posetilaca na događaju, a drugi, od 21. juna sa više od 1.000 posetilaca u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Ukoliko se veći broj mladih vakciniše, na festivalima i gradskim manifestacijma se neće sprovoditi rigorozne mere, osim merenja temeprature i nošenja maski.

Javne gradske manifestacije u Nišu počinju sa gradskom slavom od 31. maja do 3 juna, a zatim krajem juna je i festival Nisomnia.

Kampanju Ujedinjeni festivali Srbije u okviru koje su, osim niških, i timovi EXIT-a, Beerfesta, Arsenal festa i Love festa podržava Grad Niš.