Nišava ni do kolena

Nišava ni do kolena

NISAVAPosle jučerašnje priče o pomoru školjki na Bovanskom jezeru , danas smo tražili odogovor kako suša utiče na biljni I životnjski svet u rekama. Nizak  nivo  vode utiče na smanjenje kiseonika, ali to ne bi trebalo da dovede do uginuća riba, kažu stručnjaci.
Prošle godine poplave, a ove suša. Zbog ekstremno visokih temperatura nivo vode na Nišavi je drastično opao, pa je ribolovcima koji ovde pecaju jedva do članka. Ni poslednja kiša nije mnogo pomogla da se situacija poboljša. Stručnjaci iz Preduzeća Južna Morava Dva kažu da to doprinosi smanjenju kiseonika u vodi, ali da to samo po sebi ne bi trebalo da dovede do pomora ribe. Tu veliku ulogu mogu da imaju spoljašnji faktori i ispuštanje raznih otrovnih tečnosti u vodu.
U Preduzeću VPC Morava kažu da biljni i životinjski svet na Nišavi nije ugrožen. Kaže da se na ovoj reci vodostaji i kontrola vrši preko akumulacionih zavoja koji ispuštaju biološki minimum.
Na nekim vodotokovima poput Jablanice, Veternice, Timoka, Mlave, Peka vodostaji su na nivou crvenog alarma. U narednih sedam dana meteorolozi najavljuju sporadične pljuskove.  Kako sada stvari stoje ni u narednih mesec dana ne treba očekivati više kiše.  Zbog velike suše prethodnih dana ribari su iz Bovanskog jezera izvukli oko 2,5 tone uginulih školjki. Rezultati su poslati na analizu u PMF u Kragujevcu.  Pretpostavke su da je jedan od uzroka pomora nizak vodostaj i nedostatak kiseonika.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.