Publika-Nisville2011-1Posetioci ovogodišnjeg Nišvila mogli bi da ostanu bez besplatnih koncerata, ukoliko republički Zavod za zaštitu spomenika prihvati preporuku niških kolega da se festivalu izda prostor samo levo od ulaza u Tvrđavu. Kao razlog Zavod navodi opasnost da organizator može da ugrozi posetioce i ošteti kulturna dobra u drugom delu niške Tvrđave, na šta direktor Nišvila Ivan Blagojević odgovara da su sve mere bezbednosti, kao i prethodnih godina, već isplanirane.

Besplatni koncerti na Youth, Open ili Kristina stejdžu tokom ovogodišnjeg Nišvila pod znakom su pitanja. Organizatori džez festivala su pre mesec dana dobili su rešenje niškog Zavoda za zaštitu spomenika da ne mogu da koriste isti prostor u niškoj Tvrđavi kao i do sada, kaže ivan Blagojević, direktor festivala „Nišvil“

U saopšenju koje je Zavod poslao TV Zona plus opasnost od oštećenja kulturnih spomenika samo je jedna od spornih stvari. Na prvom mestu je, kako se navodi, bezbednost građana.

„Prostori i objekti za koje se smatra da nisu bezbedni za organizaciju manifestacija ove vrste ili mogu biti ugroženi intervencijama organizatora – nisu dozvoljeni za korišćenje. Ovo se odnosi na delove Tvrđave koji nisu obezbeđeni odgovarajućim ogradama, koji su u teškom stanju degradacije i mogu se obrušiti sami od sebe, čime bi se nanela šteta nepokretnom kulturnom dobru ili ugrozili posetioci, kao i na prostore koji već imaju stalnu namenu, kao sto su dečija igrališta i pešačke komunikacije“, navodi se u saopštenju Zavoda.

Direktor Nišvila odgovara da sigurnost posetilaca nikada nije bila ugrožena, kao i da su sve mere u vezi sa tim preduzete.
I dok u rešenju Zavoda stoji da organizator može da ove godine iskoristi trećinu ukupne površine niške Tvrđave, za sam program festivala to nije dovoljno, pa postoji mogućnost da deo programa bude otkazan.
Skoro tri četvrtine besplatnih programa je ugroženo, a mi smo već platili karte izvođačima, kaže Blagojevi-
Predstavnici Nišvila pre 15 dana podneli su žalbu republičkom Zabodu za zaštitu spomenika, a odgovor, kažu, još čekaju. Ovogodišnji Nišvil održava se od 13. do 16. avgusta.