UTICAJ KORONE NA KULTURNU SCENU NIŠA: NIŠKA POZORIŠTA (OPET) OTKAZALA REPERTOARE (VIDEO)

UTICAJ KORONE NA KULTURNU SCENU NIŠA: NIŠKA POZORIŠTA (OPET) OTKAZALA REPERTOARE (VIDEO)

Korona brojke drastično su se odrazile na kulturu u Nišu.

Zbog aktuelne situacije sa korona virusom, kulturni život u Nišu je “stopiran” do daljeg.

Sem Narodnog pozorišta, i lutkari su otkazali svoj januarski repertoar.

Ipak, iz ustanova kulture nadaju se da će talas omikrona koji bukti u Srbiji ubrzo splasnuti i da će se sve vratiti u normalu. Do tada, kažu, pratiće i prilagođavaće se situaciji.

Direktor Narodnog pozorišta Niš, Spasoje Ž. Milovanović

U niškom narodnom pozorištu po drugi put je otkazana premijera mjuzikla ”Neki to vole vruće”. I sve ostale predstave planirane da se tokom januara izvedu na sceni niškog teatra skinute su sa repertoara.

Iz Narodnog pozorišta kažu da su se na ovakvu odluku opredelili po preporuci štaba za vanredne situacije. Ipak, bez obzira na sve, očekuju bolje dane.

”Nadam se da se ovo neće produžiti na februar, ako poštujemo sve mere! I nadam se da će februarski repertoar biti normalan, da će pozorište početi opet normalno da funkcioniše i da će se sve vratiti u normalu. Ipak, ove korona brojke rapidno rastu. Otkazali smo sva izvođenja, ali nastavljamo dalje da radimo. Trenutno privodimo kraju rad na mjuziklu ”Neki to vole vruće”,  kaže direktor Narodnog pozorišta Niš, Spasoje Ž. Milovanović.

KORONA UVELA NOVI “PRINCIP” U POZORIŠTA: “KRENI-STANI”!

Foto: Narodno pozorište Niš

Milovanović, koji je i predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, naglašava da sve pozorišta u Srbiji funkcionišu po istom principu.

“(Zbog korone radimo…) kreni-stani, kreni-stani! Ono što jeste dobro je da naša publika ima razumevanje za sve ove nedaće kroz koje svi prolazimo i koje svi delimo! Ali, verujem da će ovo sve brzo biti gotovo i da ćemo nastaviti da živimo kao što smo i živeli  nedavno, doduše, jedno kratko vreme”, kaže Milovanović uz objašnjenje da Narodno pozorište Niš “apsolutno poštuje sve mere” (svako drugo sedište je prazno, obavezne maske, konstantna dezinfekcija…)

Dodaje da se, prema njegovim saznanjima, niko nije zarazio u pozorištu od gledalaca. Ali i da je bilo zaraženih među glumcima.

Ono što je zaista dobro je to da nam i resorno Ministarstvo i Grad Niša kao naš osnivač izlaze u susret za sve što nam je potrebno, i kada je reč o testiranju, i kada je reč o vakcinisanju. Jer, pozorište je jednostavno nasušna potreba u svakom društvu!

KORONA POZORIŠNA “HRONOLOGIJA”

Nije ovo prvi put da korona “mrsi konce” pozorištima, “otkazuje” predstave i tumba repertoare!

Pandemija već tri puta odlaže festival “Teatar na raskršću” u Nišu. Najpre je drugi po redu odložen na samom startu, u martu 2020.godine, kada su pozorišta, po preporukama kriznog štaba (zajedno sa bioskopima) bila potpuno zatvorena.

FOTO: ARHIVA ZONA PLUS
Narodno pozorište, predstava uz sve mere zaštite od novog korona virusa

To drugo izdanje festivala pomereno je za septembar, ali je i tada, opet zbog neizvesne epidemiološke situacije, odloženo. Održano je tek godinu dana kasnije, septembra 2021, i to premijerom predstave “Čudo Svetog Georgija”, međunarodnom projektu, koprodukciji tri regionalna pozorišta: Dramskog Teatra „Ivan Radoev“ iz Bugarske ,Teatra ,,Klasik“ iz Rumunije i Narodnog pozorišta Niš.

A iako je treći po redu trebalo da se održi marta 2022, krajem prošle godine stigla je informacija da se i treće izdanje festivala pomera za jesen 2022. godine.

U vreme kada je pozorištima bilo zabranjeno izvođenje predstava, kao i svuda u regionu i Evropi, teatar je preživeo, a prestave su se gledale online.

Posle su pozorišta otvorila vrata publici, ali uz posebne mere, 50 odsto kapaciteta i obavezne maske.

Otkazivane se u pojedinačne predstave zbog glumaca zaraženih koronom, ali se i vražale na repertoar.

PLANOVI UPRKOS KORONI

Iz Narodnog pozorišta, uprkos pandemiji korona virusa, najavljuju ozbiljne projekte.

Odmah posle premijere mjuzikla “Neki to vole vruće”, za koju se nadaju da že biti u februaru, vrlo brzo trebalo bi da počne rad na predstavi “Oslobođenje Skoplja” u režiji Gorčina Stojanovića, a u koprodukciji niškog i leskovačkog pozorišta.

Sada se uveliko se radi na predstavi “Hasanaginica” po tekstu Ljube Simovića. Ta se predstava radi u Narodnom pozorištu Leskovac, a niško pozorište je manjinski koproducent, kao što je leskovačko pozorište manjinski koproducent za predstavu “Oslobođenje Skoplja”. Upravo ta predstava trebalo bi da bude premijerno izvedena 11.marta, na dan Narodnog pozorišta Niš. Tada ćemo obeležiti jedan zaista veliki jubilej niškog teatra – 135 godina postojanja pozorišnog života u Nišu”, kaže direktor niškog pozorišta.

Dodaje da je i u planu rad na predstavi “Majstor i margarita ” u režiji jednog ruskog reditelja, a zatim još jedna velika koprodukcija sa Crnogorcima.

“Nadam se da tu neće biti nikakvih problema, zato što smo, narvno, svi uplašeni, čim se radi o međunadornoj produkciji, u ovom slučaju sa Gradskim teatrom iz Podgorice planira se rad na predstavi “Barski ljetopis”. Nadamo se da tu neće ništa da se poremeti. Nakon toga nam dolazi Branislav Žaga Mićunović i rad na predstavi “Play Aleksandar Popović” i time bi trebalo da završimo ovu sezonu, kaže Spasoje Ž. Milovanović.

LUTKARI TAKOĐE OTKAZALI JANUARSKI REPERTOAR

Osim Narodnog pozorišta i Pozorište lutaka je otkazalo svoj januarski repertoar.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije predstave Pozorišta lutaka i programi drugih ustanova koji je trebalo da se održe u Pozorištu se odlažu do daljeg prema preporuci Gradskog štaba za vanredne situacije grada Niša.

Za karte kupljene za predstavu “Bila jednom jedna zima” koja je najavljena za nedelju 16. januar može se izvršiti povraćaj novca. Radno vreme biletarnice objavljeno je na sajtu i društvenim mrežama pozorišta.

O početku ponovnog izvođenja predstava publika će blagovremeno biti obaveštena, saopšteno je iz Pozorišta lutaka Niš.

O protekloj godini u Pozorištu lutaka u Nišu možete opširnije pročitati ovde.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.