SG NIŠANiški odbornici usvojili su rebalans budžeta, koji će omogućiti korišćenje novog kredita. Pred odbornicima trebalo je da se nađu i predlozi za v.d. direktore odmarališta “Divljana” i Hitne pomoći, ali su oni juče povučeni jer nije postignut konsenzus oko kandidata, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Predlog o rebalansu budžeta zbog kreditnog zaduživanja o kome se već mnogo govorilo opozicija je dočekala na nož. U DS-u kažu da vlast tako samo popunjava loše planirane stavke u budžetu, a da se grejs period poklapa sa predizbornim periodom.

Međutim, i pored oštrih kritika, na ovaj predlog nije podnet ni jedan amandman, što, kako kaže predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, samo pokazuje da je predlog bio dobar.

Gradonačelnik Zoran Perišić kaže da će kreditno zaduženje grada biti manje, jer se postojeći krediti refinansiraju povoljnijim, sa nižim kamatama.

 

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša
Zoran Perišić, gradonačelnik Niša

U toku su i pregovori sa EBRD, za kredit za infrastrukturne projekte, kaže Perišić.

 

O predlozima za v.d. direktore odmarališta “Divljana” i Hitne pomoći odbornici će odlučivati na sledećoj sednici Skupštine grada, jer, kako kaže Perišić, nije postignut konsenzus oko kandidata. Podsetimo, ove tačke je Odbor za imenovanje skinuo sa dnevnog reda dan pre zasedanja skupštine. Perišić dematuje kalkulacije da je razlog za to neslaganje u njegovoj stranci.

Svetozar Aleksov izabran je za novog člana Gradskog veća, na mesto većnika za socijalna pitanja Branislava Ranđelovića, koji je podneo ostavku. Ovaj predlog već je jednom bio pred odbornicima, ali nije prošao. Ovoga puta Aleksov je dobio podršku 37 odbornika, a glasalo se tajno.

Pre početka sednice, zaposleni u Niškoj televiziji predali su gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada i šefovima odborničkih grupa otvoreno pismo, u kojem govore o trenutnom stanju u televiziji, mesec i po do isteka roka za završetak postupka privatizacije. Kako navode, u ovom trenutku ne postoji socijalni program, zaposlenima se duguju dve plate, a NTV, koja se finansira iz gradskog budžeta , ne može da konkuriše za budžetska sredstva za projektno finansiranje.