NIŠKE SAOBRAĆAJNE SEKCIJE I POLIGONI POVEĆAVAJU BEZBEDNOST DECE (VIDEO)

NIŠKE SAOBRAĆAJNE SEKCIJE I POLIGONI POVEĆAVAJU BEZBEDNOST DECE (VIDEO)

Saobraćajne nezgode spadaju u pet najčešćih uzroka smrti dece do 14 godina. To su podaci Agencije za bezbednost saobraćaja koja beleži da su u Srbiji u periodu od pet godina stradala 64 deteta a više od hiljadu je bilo teško povređeno.

Zbog toga se radi na edukaciji školske dece o bezbednom ponašanju u saobraćaju. U Nišu, u OŠ “Njegoš” postoji saobraćajni poligon koji je dostupan svim školarcima, dok u OŠ “Ratko Vukićević” postoji mobilni poligon u okviru kojeg se od ove školske godine realizuje nastava pod nazivom “Deca u saobraćaju”.

Deca u saobraćaju učestvuju kao putnici, pešaci i vozači bicikla. Najopreznija su u zoni škola, jer su tada sama.

Zone škola saobraćajna policija dodatno kontroliše. Tokom prošle godine u Srbiji je otkriveno više od 1,3 miliona prekršaja, 15 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Broj onih koji su prekoračili brzinu povećan je za 40 posto, 28 odsto je bilo više alkoholisanih vozača, a čak 73 posto više pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Najveći broj nastrada u svojstvu putnika u vozilu, što govori i podatak da veoma mali procenat roditelja svoju decu prevozi bezbedno u dečijim auto sedištima. Nešto manji procenat dece je ugrožen u svojstvu pešaka, a najmanji kao vozača bicikla, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

Podaci govore i da su deca tokom godine najviše ugrožena u periodu letnjeg raspusta odnosno tokom juna, jula i avgusta, kada su kod roditelja.

Nažalost i pored svih mera i stalne kontrole u saobraćaju prošle godine dogodilo se 33.225 saobraćajnih nezgoda u kojima je stradalo 554 lica, dok je 3.265 lica teže, a 15.674 lakše povređeno. Nastavićemo sa stalnim kontrolama, ali za msanjenje broja stradalih u saobraćaju neophodna je svest svakog vozača da odgvoornim ponašanjem u saobraćaju štitimo sebe i druge”, kaže državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Željko Brkić.

U OŠ “Ratko Vukićević” kažu da je ove školske godine uveden novi predmet “Deca u saobraćaju” a za koji su se opredelili učenici uglavnog petog razreda.

Predškolci i učenici prvog i drugog razreda su prošli i obuku o bezbednosti u saobraćaju zahvaljujući novoj školskoj opremi.

Uz mobilni poligon obuku o bezbednom ponašanju prošli su i predškolci i svi učenici koji su izrazili želju da saznaju o pravilima u saobraćaju. Upravo se postavlja i dodatna signalizacija oko škole za veću bezbednost”, kaže direktorka OŠ “Ratko Vukićević” Niš, Divna Stevanović.

U OŠ “Njegoš” je pre pet godina osavremenjen saobraćajni poligon koji je dostupan i učenicima svih drugih škola u Nišu.

Imamo saobraćajnu sekciju koja je sa lepim vremenom dostupna svoj deci iz Niša, a ove godine smo zbog saobraćajnog poligona u dvorištu škole domaćini opštinskog i okružnog takmičenja pod nazivom “Šta znaš o saobraćaju”, ističe direktor OŠ “Njegoš”, Bojan Krstić. 

Od početka ove školske godine, u zonama škole desilo se 39 saobraćajnih nezgoda širom Srbije, dva deteta su zadobila teške telesne povrede, a 14 je lakše povređeno, saopštavaju iz Uprave saobraćajne policije.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com