NIŠKI DŽEDAJI DONIRALI 15.000 ZAŠTITILICA (VIDEO)

NIŠKI DŽEDAJI DONIRALI 15.000 ZAŠTITILICA (VIDEO)

Kroz akciju „Zaštiti lice“ tokom vanrednog stanja, niški džedaji i dizajnerka Nevena Kragić uspeli su da prikupe donicije, skroje i sašiju 15.000 maski, a koje su donirane medicinskim radnicima, sindikatima policije, Centru za socijalni rad i radnicima kućne nege na području juga Srbije.

Jedan od “heroja” ove akcije gostovao je u Jutarnjem programu TV Zone plus i zahvalio svima koji su nesebično pružali pomoć oko krojejna, dostavljanja “zaštitlica” i pomagali im bez ikakve naknade.

Sredinom marta najpre se niška dizajnerka Nevena Kragić javila s idejom da sa kolegama šije zaštitne maske, a niški džedaji su odlučili da sve to podignu sve to na viši nivo, i uključe mnogo više ljudi.

U početku je bio najveći problem da naprave ceo krug proizvodnje jer su morali da nabave materijal i obezbede šnajdere. U startu je bilo tridesetak krojača ali ne i dovoljno mašina.

Jednim nožem su prvo krojili 300 maski dnevno, a onda im se javila porodična proizvodnja koja je mogla da proizvede i do 4 hiljade komada dnevno.

Cilj od 15.000 zaštitlica je onda bio i postignut, a maske koje su štitile od korona virusa su dostavljene svima kojima su im se javili, kaže osnivač Džedajskog pokreta i akcije “Zaštiti lice”, Miloš Antić.