Niški džez koridori

Still0812_00005Nišvil se nastavlja večeras, a na glavnom stejdžu među ostalima nastupiće Bilja Krstić sa grupom Bistrik i saksofonista Soveto Kinč. Zvezda prve večeri je bio američki gitarista italijanskog porekla Al Di Meola. Ništa manje zanimljivi bili su I kineski džezeri “Golden Buddha Jazz Band” i bugarski bluzeri iz Sofije, koji su nastupili poslednji.

Trombonisti Ljubomiru Matijaci, osnivaču”Belgrade Dixieland Orćestra” i jednom od pionira srpske i SFRJ džez scene, uručena je nagrada za životno delo kojom “Nišvil”  tradicionalno podseća na zaslužne umetnike u ovoj oblasti.

A hedlajner druge večeri je britanski džez saksofonista Soveto Kinč. Za Nišvil je saznao prošle godine, kada je svirao u Makedoniji.

Tamo sam video flajere I program mi se učinio strašno zanimljivim. Rekao sam sebi, kada budeš mogao, moraš na Nišvil. I – evo nas! – kaže Kinč.

Still0812_00004Rođena Nišlijka Bilja Krstić I Bistrik predstaviće i sedam numera sa novog albuma koji za englesko tržište izlazi januara 2017. godine.

Posle 15 godina nastupam sa Bistrikom u mom rodnom gradu, voljenom Nišu. Mnogo sam srećna zbog toga. Bistrik postoji 15 godina i imamo šta da pružimo, kaže pevačica.

Do nedelje na Nišvilu 660 izvođača, na 110 koncerata i 11 bina.