Niški humanitarni "Čepening"

Niški humanitarni "Čepening"

čepovi za kolicaU Nišu je u toku prikupljanja plastičnih zatvarača, a novcem od reciklaže kupiće se električna kolica za osobe sa invaliditetom. Akciju organizuje neformalna grupa “Pomoć ugroženim Nišlijama”. Do sada je sakupljeno oko 350 kilograma zatvarača, a najavljuju da će prva kolica stići u Niš već sredinom oktobra.

Svi su pozvani da pomognu i učestvuju u ovom, kako oni kažu, humanitarnom “čepeningu”. Zatvarači se prikupljaju na više punktova u gradu – radnim danima u butiku u hotelu Radon u Niškoj Banji, prostorijama plesne škole Step u Banovini ponedeljkom sredom i petkom od 19-21 sat,

Marina Adamović
Marina Adamović

prostorijama RTV Belami, a postavljena je i kanta na Letnjoj pozornici dok traju Filmski susreti. Akciji se priključila i Nišlijka Marina Adamović, humanitarka. I sama u kolicima, svakodnevno u Obrenovićevoj prikuplja donacije.

Humanitarna matematika kaže – u jedan kilogram ide 350 zatvarača. Milion čepova teži tri tone, a u novcu to je 90.000 dinara. Odlučili su da kupe polovna kolica, kako bi ih dobilo što više osoba sa invaliditetom. Ovim tempom prva kolica u Niš bi trebalo da stignu polovinom oktobra.

 

Vojkan Živković, grupa Pomoć ugroženim Nišlijama
Vojkan Živković, grupa Pomoć ugroženim Nišlijama

Pravi efekti se tek očekuju kada čepove donesu svi koji ih, jedan po jedan, sakupljaju kod kuće,  kaže Vojkan Živković iz grupe “Pomoć ugroženim Nišlijama”

A čepovi i plastične flaše na žalost, najčešće ne završavaju u kantama za reciklažu. O tome govori i uobičajena slika Nišave. Vode gotovo da nema, ali zato plastičnih flaša i kojekakvog đubreta ima na pretek. “Čepening” će možda da promeni i tu sliku.

 

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.