TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

NIŠKI KARDIOLOZI POSTAVILI SEDAM MIKRO-PEJSMEJKERA BEZ OPERATIVNOG REZA

Niški kardiolozi u samo jednom danu ugradili su sedam mikro-pejsmejkera bez operativnog reza. Takođe, prvi put je urađena i operacija uz pomoć specijalne tehonologije i pametnih naočara.

Na niškoj Klinici za kardiologiju u jednom danu ugrađeno je sedam mikro-pejsmejkera, najmanjih na svetu, i to bez operativnog reza. Ovakve procedrue namenjene su rizičnim pacijentima kod kojih ugradnja klasičnih pejsmejkera može da izazove neželjene reakcije.

U ovom regionu i delu Evrope niko u jednom danu nije uradio toliko. Prošle godine smo uradili 15 ovakvih intervencija. Do današnjeg dana je urađeno 230 ugradnji pejsmejkera, antibradikarnih i antitahikardnih. Sve ono što se ugrađuje u svetu radi se i kod nas, kaže rukovodilac Klinike za kardiologiju Niš prof. dr Tomislav Kostić. 

Ne postoji centar u svetu gde je u jednom danu urađeno više ovakvih sistema. Ovo je samo delić onoga što kardiologija radi, čemu kardiologija stremi. Najavljujem sisteme za zatvaranje urođenih srčanih mana, gde zaostaju otvori unutar srca, kaže  direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić. 

Prošle godine na niškoj kardiologiji urađeno je oko 900 procedura, što ovu kliniku svrstava na drugo mesto u Srbiji, nakon Kliničkog centra Srbije.

Jedna ovakva brojka nam ne dozvoljava da pravimo listu čekanja, ne postoji lista čekanja za ugradnju pejsmejkera. Ta lista čekanja podrazumeva unutar mesec dana, ako možemo da to nazvoemo listom čekanja, kaže šef Odeljenja za elektrostimulaciju srca dr Predrag Cvetković. 

Na ovoj klinici prvi put je urađena i operacija uz pomoć majkrosoft hololens tehonologije, koja podrazumeva upotrebu specijalnih pametnih naočara tokom zahvata. Reč je o donaciji Ministarstva zdravlja.

Implementacija veštačke inteligencije u zdravstvu je pomogla da u realnom vremenu uz upotrebu ovih naočara u toku same procedure vi imate sve podatke vezane za samog pacijenta. Ako smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, mi imamo samu anatomiju ispred sebe u realnom vremenu kada radimo zahvat, kaže dr Kostić. 

Ka Univerzitetskom kliničkom centru Niš gravitiraju dva i po miliona ljudi sa čitavog juga Srbije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com