NIŠKI PROFESOR MILIVOJE R. JOVANOVIĆ DOBITNIK VUKOVE NAGRADE (VIDEO)

NIŠKI PROFESOR MILIVOJE R. JOVANOVIĆ DOBITNIK VUKOVE NAGRADE (VIDEO)

Doktor filoloških nauka Milivoje R. Jovanović jedini je dobitnik Vukove nagrade iz Niša. Nagradu dobija za životno delo, a široj javnosti, ne samo u Srbiji, poznat je po knjizi ‘‘ Srpske narodne kletve‘‘.

Profesor u penziji Milivoje R. Jovanović iz Niša radni vek posvetio je očuvanju kulturnog identiteta Srbije, za šta stiže i veliko priznanje Kulturno-prosvetne zajedinice Srbije – Vukova nagrada za životno delo. Zanimljivo je ovaj doktor filoloških nauka jedini dobitnik Vukove nagrade iz Niša.

– Vukova nagrada je najveće priznanje u mom životu. Ja pripadam onoj generaciji koja je imala jedno etičko obrazovanje, koje je podrazumevalo da svaki pojedinac treba da učini sve što može koliko za sebe toliko i za svoju zemlju – kaže dobitnik Vukove nagrade prof. dr Milivoje R. Jovanović.

 

Tokom svoje karijere išao je i Vukovim tragom, pa je tako nastala knjiga – Srpske narodne kletve. Za pedeset godina rada najponosniji je na knjigu ‘‘ Bolani Dojčin u Srpskom i Bugarskom folkoru‘‘ koju je pisao sa kolegom iz Bugarske Todorom Molovim.

– Mi smo hteli da pokažemo kako jedna tema može da bude obrađena na akademski način, i da pritom svako ostane dosledan svom tumačenju – objašnjava prof. dr Milivoje R. Jovanović.

Profesor doktor Milivoje R. Jovanović rođen je 1948. u Rosici kod Ribarske banje. Član je Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Član Srpskog književnog društva i autor dvadeset pet knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com