PROSVETARIČetiri reprezentativna sindikata prosvete danas su u totalnom štrajku. U Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okugu jutros uopšte nije bilo nastave u 8 osnovnih u 4 srednje škole, dok su, prema podacima Školske uprave, u 42 osnovne i i 20 srednjih časovi trajali 30 minuta. Prosvetni radnici, članovi reprezentativnih sindikata, okupljeni ispred zgrade Školske uprave istakli su da im je od 4 zahteva najvažniji kolektivni ugovor kao i Zakon o platnim razredima. Ukoliko ne bude dogovora, postoji opasnost da đaci ne budu ocenjeni kažu prosvetari. Ministarstvo poručuje da je protest protivzakonit.
Od ukupno 119 škola u tri okruga, u 8 osnovnih i 4 srednje ovog ponedeljka nastave nije bilo. U trećini škola časovi su, kao i do sada trajali 30 minuta, a u 3 srednje i 2 osnovne nastavu nisu držali samo članovi nekog od četiri reprezentativna sindikata. Nezadovoljni prosvetari ispred zgrade Školske uprave još jednom su ponovili da ostaju pri istim zahtevima, pre svega kada je reč o kolektivnom ugovoru i Zakonu o platnim razredima. Nadležni su, kažu, na potezu.

„Tekst kolektivnog ugovora je usaglašen i dat Ministarstvu finansija, čekamo saglasnost na takav tekst“, kaže Vladimir Milićević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Niša

Sa druge strane, Ministarstvo prosvete saopštilo je da se u oko 90 odsto škola u Srbiji nastava odvija normalno, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova. Ministarstvo navodi da potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada. Važno pitanje je i završetak prvog polugodišta, ali prosvetari kažu da đaci ne bi trebalo da ispaštaju, i da se došlo do tačke ključanja.

Niški Sindikati su simbolično zahteve predali načelniku školske uprave i ako on ne učestvuje direktno u pregovorima.

„I ja sam 30 godina radio u prosveti, i zato hoću da primim kolege, da popričamo o svemu„, rekao je načelnik Školske uprave Živomir Jovanović.

Ministar Srđan Verbić je u pisanoj izjavi medijima rekao da je cilj ministarstva da se pitanje zarada u prosveti reši trajno i pravedno i da očekuje da će se intenzivirati rad na uvođenju platnih grupa i platnih razreda u javni sektor. A dok se to ne desi, članovi sindikata nastavljaju sa skraćenim časovima.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vVsS032rWos&feature=youtu.be

By rezija