NIŠKI UČENICI U HUMANTARANOJ AKCIJI ZA LEČENJE DRUGARICA (VIDEO)

NIŠKI UČENICI U HUMANTARANOJ AKCIJI ZA LEČENJE DRUGARICA (VIDEO)

Građani Niša i učenici Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” prikupili su oko 300 kilograma elektronskog otpada koji će otkupiti firma za reciklažu, a sav prihod biće uplaćen za lečenje sestara Bašović, učenica ove škole koje boluju od genetske bolesti koja pogađa nervni sistem i srce.

Stari računari, baterije, televizori, radijatori i drugi elektronski otpad u dvorištu Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović u Nišu. Akciju prikupljanja organizovao je učenički parlament ove škole kako bi pomogli svojim drugaricama, Nataliji i Ivi Bašović koje boluju od Fridrihove ataksije.

Nekoliko puta smo to već organizovali. Sada elektronski otpad prodajemo, a prihod ulaćujemo na račun za naše drugarice, za njihovo lečenje. Odziv je veliki! Učenici to rade pre svega da bi pomogli Nataliji i Ivi, Martin Mitrović, učenik trećeg razreda ove škole.

Iako je to primarni cilj, nije i jedini! Jer se ova akcija organizuje u okviru projekta Čista planeta.

Parlament naše  škole organizuje prikupljanje elektronskog otpada da podigne svet naših učenika ne samo o ekologiji, tako da je ovo spoj ekologije i humanosti, objašnjava Martin.

Fridrihova ataksija je genetska bolest koja pogađa nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta. Sestrama je neophodna terapija matičnim ćelijama u inostranstvu, kako bi  im se poboljšalo opšte stanje organizma, srca i kvalitet života. A to godišnje košta 26.000 evra.

Toliko im treba kako bi primile matične ćelije i kako bi se stanje njihovog organizma poboljšalo, a bolest prestala da se razvija, kaže Marija Veljković Milojković, koordinator učeničkog parlamenta ETŠ Mija Stanimirović”

Vršnjaci podsećaju da svi koji žele da pomognu sestrama Bašović da to mogu da učine i slanjem SMS-a 718 na broj 3030.

EKOLOŠKI I HUMANO!

U ovoj školi se svakodnevno skupljaju i plastični čepovi i baterije, a postoji i dosta radionica i vannastavnih aktivnosti posvećenih zaštiti životne sredine i zdravim stilovima života.

Dolazak u školu biciklom je ono na što podstičemo učenike. Pokušavamo našim đacima da objasnimo da je to korisno za planetu, ali i za njih, za njihovo fizičko zdravlje. Imamo parking za bicikle, bicikli su svuda po školi! čak su i neki nastavnici počeli biciklom da dolaze na nastavu. Bilo bi lepo da za neku godinu postanemo jedna od prvih zelenih škola u ovom delu Srbije, kaže Aleksandar Stevanović, direktor ETŠ “Mija Stanimirović” Niš.

Snežana Stojanović, profesorka fizike u ETŠ “Mija Stanimirović”, je među nastavnim osoboljem koje koristi “zeleno” prevozno sredstvo na putu do škole.

Već treću godinu vozim motor na elektro pogon. Vrlo sam zadovoljna! A to učenici prihvataju! Vrlo su zainteresovani da dolaze biciklima ili trotinetima… Time štedimo i novac za benzin, a i ne zagađujemo okolinu, a ujedno promovišemo i zdravi način života, kaže profesorka fizike.

Niški učenici od prošle godine organizuju i humanitarni turnir u gejmingu preko kojeg su za sestre Bašović prikupili 70.000 dinara.

Svi koji žele da pomognu Nataliji i Ivi mogu to da učine uplatama preko humanitarnih fondacija ili SMS-om 718 na broj 3030.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com