U rekonstrukciju Predškolske ustanove “Lane” u Aleksincu ministarstvo i lokalna samouprava uložili su blizu 17 miliona dinara.

Odobrenim sredstvima saniran je centralni objekat i to je samo jedan od načina ulaganja u decu i mlade, rekla je prilikom posete Aleksincu na dan ove Opštine ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović. Ministarka je u Aleksincu otvorila i potpuno novu balon salu, nadomak sportske hale.

Poslednji demografski podaci ukazuju na trend smanjenja broja stanovnika u opštini Aleksinac i sve veću prosečnu starost zbog čega su preduzete mere da se to zaustavi, rekla je prilikom obilaska Predškolske ustanove “Lane” ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Oko 20 miliona ove godine uloženo je i u vozilo za prevoz dece sa seoskog područja do predškolske ustanove, ali i u bibliobus – biblioteku na točkovima kako bi veliki izbor knjiga bio dostupan svoj deci.

Ovo su samo neke od mera za poboljšanje pronatalne politike u Nišavskom okrugu, jer podatak da se na 1000 stanvinka u Aleksincu rodi samo osam beba, a umre 18 ljudi govori da o ovom pitanju treba posvetiti još veću pažnju, kaže načelnica Nišavskog okruga, Dragana Storiovski.

A da je tako tvrdi i predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković koji na Dan opštine ističe da se u prethodnom periodu dosta ulagalo u infrastrukturu i da je završena rekonstrukcija glavnog trga i izgrađen novi Centar za socijalni rad.

Nakon otvaranja balon sale u Aleksincu ministarka je obišla i Osnovu školu “Vuk Karadžić” u Žitkovcu i dodala da svi projekti koje lokalna samouprava i ministarstvo sprovode treba da budu održivi. Inače, kabinet ministra bez portfelja je u poslednje tri godine u mere populacione politike u Aleksincu uložio oko 45 miliona dinara.