NOVA ENERGETSKA ERA ZA EVROPU (VIDEO)

NOVA ENERGETSKA ERA ZA EVROPU (VIDEO)

Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke dužine 182 kilometra pušten je u rad. Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na severu Grčke.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

ILHAM ALIJEV , predsednik Azerbejdžana 

“Energetska bezbednost je deo nacionalne bezbednosti svake države, a trenutna geopoliticka situacija u svetu to još jednom dokazuje”.
Azerbejdzanski gas gotovo dve godine prisutan na evropskom tržištu, a od sada i u Bugarskoj.
“Južni gasni koridror je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata na kontinentu koji je promenio energetsku mapu Evrope. Azerbejdžan je ponosan što je inicijator ovog koridora. Ovaj koridor transportuje gas do korisnika novom rutom I sa novog izvora ” kaže predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestita kolegama na dobrim rezultatima:  

“Čestitam na izgradnji gasnog interkonektora bugarskim i grčkim prijateljima. Niko nije verovao ranije u značaj tog projekta kada smo se sastajali i govorili da je to nešto luksuzno i da nam nije neophodno. Ali, sada vidimo da su ti ljudi, uključujući predsednika Radeva, premijera Brisova , Micotakisa  I Petkova, to drugačije videli i verovali u taj projekat, i oni će imati brojne prednosti i koristi od ovog projekta.

Mogu reći da je ovo važno I za Srbiju. Već smo počeli gradnju interkonektora izmedju Srbije I Bugarske sa obe strane. Nadam se da ćemo sledeće godine u ovo vreme, 2023. Organizovati ceremoniju otvaranja u našoj zemlji.

URSULA FON DER LAJEN: NOVO DOBA ZA BUGARSKU I JUGOISTOČNU EVROPU 

U ime Evropske komisie Ursula fon der Lajen pozdravlja otvaranje gasovoda. “Evropa ima sve što joj je potrebno da se oslobodi zavisnosti od Rusije, to je stvar političke volje”.  Evropa se nalazi na kritičnom raskršću, jer je energetska kriza ozbiljna, ali sam ubeđena da svi zajendo možemo da izađemo na kraj sa tim.   Kriza jeste ozbiljna i zahteva od Evrope zajednički odgovor, koji će omogućiti da se smanje cene energenata za domaćinstva i privredu. Mi to možemo. Juče su se svi u EU složili da se ograniče izuzetne zarade koje ostvaruju pojedine energetske kompanije, i da se ciljano pomaže osetljivim domaćinstvima i firmama.  Moramo  zaštititi osnove naših privreda i jedinstveno tržište EU u kojem, kaže, leži snaga Evropske Unije.

SRBIJA I BUGARSKA ZAVRŠAVAJU INTERKONEKTOR SLEDEĆE GODINE

Srbija je početkom ove godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš – Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije i radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine. Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Grčkoj. Južni gasni koridor je jedan od najveći gasnih projekata, čiji je deo TAP, kojim bi gas sa nalazišta u Kaspijskom jezeru pred obalom Azerbajdžana preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije, trebalo preko Jadranskog mora da stiže do juga Italije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com