Nova Srbija: Povesti računa o starima

Nova Srbija: Povesti računa o starima

NOVA SRBIJAZdravlje dodaje život godinama, slogan je pod kojim se ove godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja. U niškom Gradskom odboru Nove Srbije ističu da su se u prestonici sve zdravstvene ustanove priključile obeležabvanju ovog datuma i organizovale besplatne skrining preglede za najstariju populaciju. U Nišu to na žalost nije tako, ističu u ovoj stranci.

Svetski dan zdravlja obeležava se jednom godišnje, ali se o zdravlju birne svih 365 dana. To naročito važi za najstarije sugradjane, koji nemaju onoliko podršku okoline kolika im je potrebna, smatraju u Novoj Srbiji.

U poslednje tri decenije produžen je ljudski vek, a broj starijih od 60 godina je udvostručen. Trenutno ih u svetu ima oko 600 miliona, a neke su procene da će 2050. Broj onih koji imaju više od 60 godina premašiti dve milijarde.

One thought on “Nova Srbija: Povesti računa o starima

  1. Pohvalno je da se neko setio starih. Žalosno je što niške zdravstvene ustanove ne rade poput svojih kolega iz prestonice, nadam se da će ova dobronamerna kritika pomoći da naredne godine, na ovaj datum, starijima budu otvorena vrata zdravstvenih ustanova.

Comments are closed.