Zgrada i prostor između bazena “Čair” i bivšeg sportskog dispanzera mogla bi da postane nova zgrada Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Adaptaciju i izgradnju novog sportskog kompleksa finansiraće sa oko šest miliona evra Evropska investiciona banka, a Kancelarija za loklani ekonomski razvoj je već uradio urbanistički projekat.

14 hiljada metara kvadratnih na prostoru između bazena “Čair” i bivšeg sportskog dispanzera postaće kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Prema rečima dekana ove obrazovne ustanove, fakultet već ima projekat, a resorno ministarstvo ga je uvrstilo u plan za narednu godinu.

Adaptacijom i izgradnjom sportskog kompleksa rešio bi se dugogodišnji problem fakulteta oko nedostatka prostora za više od 1000 akademaca.

Grad je prepoznao potrebu fakulteta da se za prostor za izgradnju sportskog kompleksa uradi prenamena i za visoko obrazovanje, a izgradnja bi mogla da počne sredinom sledeće godine.

Evropska investiciona banka će u okviru programa osnaživanja visokog obrazovanja u Srbiji finansirati izgradnju nekoliko fakulteta, a postojeći kreditni grant je 90 miliona evra.