TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika VESTI

NOVE DOJAVE O BOMBI U BEOGRADU I KRAGUJEVCU: “TO JE TERORIZAM!” (VIDEO)

Posle jučerašnjih dojava o navodno postavljenim bombama u stotinak beogradskih škola, na mostovima u prestonici, pa i na aerodromu u Nišu, u beogradski Tržni centar “Rajićeva” stigla je dojava o postavljenoj bombi. Kontradiverzione ekipe su odmah došle, a zaposleni i posetioci evakuisani su iz tržnog centra.

Dojave o bombama stigle su danas i u “IG Rakovica”, “Banjica”, “Karaburma” i “Ada Mol” u Beogradu, kao i u studentskim domovima “Patris Lumumba”, “Karaburma” i “Mika Mitrović”.

Policijskoj upravi u Kragujevcu takođe je danas telefonom prijavljeno da je u njihovoj zgradi postavljena bomba. Kontradivizionim pregledom je utvrđeno da je dojava bila lažna.

Na adrese škola juče je stiglo više od100 pretećih dojava o bombama, a stigle su i dojave o bombama na mostovima u Beogradu, u pojedinim tržnim centrima, u “Vodovodu”. Sve dojave su, saopštili su nadležni, bile lažne.

RUŽIĆ: DECA NE SMEJU BITI META POLITIČKIH CILJEVA!

Ministar prosvete Branko Ružić kaće da na svu sreću u 100 odsto pregledanih škola dojave bile lažne i da je to najvažnije sa aspekta bezbednosti dece.

Branko Ružić

Zbog dojava o bombama u školama model nastave prilagođavaće se – tamo gde je situacija bezbedna deca idu na časove, a u školama koje nisu pregledane nastava je onlajn. Ako to bude potrebno, biće primenjivan onlajn model nastave i školska godina će biti privedena kraju.

Govoreći o nadoknadi izgubljenih časova zbog dojava o bombama, Ružić je rekao da neće biti uvedena radna subota zbog jučerašnejeg dana, ali da je potrebno da se časovi nadoknade sažimanjem gradiva, produženjem nastave ili na neki drugi način. O tome odlučuju direktori u skladu sa dozvolom školskih uprava.

Ružić je istakao da sam sistem funkcioniše zahvaljujući predanosti i iskustvu onih u njemu.

“Važno je da i deca shvate da ovo nije igra, ovo je na neki način psihološki rat i sa njima, jer se sada zaključuju ocene i deca treba da odgovaraju predmete”, rekao je ministar.

Naveo je da su, na svu sreću u 100 odsto pregledanih škola dojave bile lažne i da je to najvažnije sa aspekta bezbednosti dece. Ružić je ocenio da MUP radi posao odlično i dodao da ne zna čija je ideja o dojavi, ali da je tragedija da su na meti najmlađi.

Naveo je da je dojave juče primilo 97 osnovnih i nekoliko srednjih škola i naglasio da je želja da se izazove panika, da se vodi neka vrsta psihološkog rata. Prema oceni Ružića, ide se na iznurivanje resursa, jer nema toliko kontradiverzionih ekipa.

“Moramo da se izborimo sa ovim izazovom, deca ne smeju biti meta političkih ciljeva”, naglasio je Ružić. Ukazao je da je važno da bezbednosne službe rade svoj posao kako bi oni koji to rade što pre bili sankcionisani i dodao da nadležno tužilaštvo radi na tome.

ANTIĆ: IZA DOJAVA O BOMBAMA STOJE STRANE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE

Iza dojava o podmetnutim bombama u Srbiji stoje strane obaveštajne službe, kaže Nikola Antić iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i dodaje da te dojave treba posmatrati kao vid pritiska na srpsku vladu da uvede sankcije Rusiji.

“Svaka lažna dojava o bombi je čin terorizma bez ozbira da li iza toga stoji pojedinac, grupa ili u ovom slučaju strane obaveštajne službe”, rekao je Antić za Tanjug povodom lažnih dojava o bombama koje su juče stigle na adrese škola i drugih objekata.

On smatra da tome ne treba davati medijsku pažnju jer na taj način, kako kaže, idemo na ruku onome ko šalje dojave o bombama.

“Ne treba izazivati strah i paniku kod ljudi, naše službe vrlo dobro rade svoj posao. Mi smo juče imali oko sto dojava, veliki je posao isprazniti toliko objekata bez da se desi jedan incident”, rekao je Antić.

Ponovio je da ne treba izazivati paniku već normalno voditi život i prepustiti Vladi Srbije i institucijama da brinu o bezbednosti naše države i politici.

Nakon jučerašnjih dojava o postavljenim bombama u beogradskim osnovnim školama, stigla je pretnja da su bombe postavljene na prestoničkim mostovima, u tržnim centrima, ZOO vrtu…

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com