Still0721_00003Pored dva postojeća aparata za zračenje, Klinički centar u Nišu dobio je još dva nova koji bi prve pacijente trebalo da prime već na jesen. Na njima se rade završna baždarenja i čekaju se neophodne dozvole. Do kraja godine bi trebalo da stigne još jedan čime će praktično biti obrisane postojeće liste čekanja. Samo u niškom Kliničkom centru na zračenje čeka između 600 i 700 pacijenata.

Sredstva za nove aparate obezbedili su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja. Vrednost investicije samih linearnih akceleratora sa kompletnom papirologijom, dozvolama, izgradnjom bunkera je preko 360 milona dinara.

Pripremamo ubrzano i tendersku dokumentaciju za još 10 novih linearnih akceleratora koji će Vlada nabaviti kroz kredit Svetske banke. Do kraja godine imaćemo ukupno 10, a koliko je to značajno reći će vam podatak da trenutno u Srbiji radi ukupno 11 aparata, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić .

A, novina koju je uvelo Ministarstvo zdravlja je tzv. blizančenje aparata.

Naši aparati će biti aparati blizanci sa aparatima u Kragujevcu i Beogradu, tako da, u slučaju da se kod njih ili kod nas pokvare aparati, pacijenti će moći momentalno da nastave sveoje zračenje bez ponovne procedure pripreme, obeležavanja zračnog polja, kaže direktor KC Niš Zoran Radovanović.

Inače, pored Niša aparate za zračenje dobili su i KC u Kragujevcu i Institut za onkologiju i radiologiju u Beogradu.