Novi gradski prevoz u Nišu

Gradski prevoz u Nišu od danas vozi po tzv. zimskom, pojačanom redu vožnje,a na linijama koje povezuju Bubanj i Durlan, kao i deo prigradskih linija, tzv.paketu 2 je jedan novi prevoznik – požarevački “Ariva Litas”, dok “Ćurdić” prevozi putnike na dve gradske linije, Železnička stanica – Duvanište – Skopska i Trg Kralja Aleksandra – Bulevar Nemanjića – Delijski Vis, kao i na 12 prigradskih linija. Sa njima je Direkcija za javni prevoz potpisala ugovore na 3 meseca, dok se ne razreše žalbe koje su na tenderu uputili jedan protiv. Ranije su potpisani ugovori na 5 godina sa “Niš ekspresom” i JP “Aerodrom”, koji će voziti na istim linijama kao i do sada. U Direkciji za javni prevoz kažu da se građanima prvenstveno nudi tačnost i redovnost.

 To je po našim ispitivanjima korisnicima na prvom mestu, čak i pre cene i kvaliteta vozila. Pored toga, nude se kvalitetnija vozila, mlađi vozni park vozila sa klimom, niskopodna, kaže Saša Petronijević, direktor Direkcije za javni prevoz.

Novi ugovori su povoljniji za grad. Samo za konduktere, koje sada plaćaju prevoznici, godišnji trošak bio je 130 miliona dinara. U Direkciji za javni prevoz kažu da se cene karata neće menjati i da se, baš zbog povoljnih ugovora, očekuje stabilan period za gradski saobraćaj. Ipak, gradska kasa od prevoza neće profitirati, jer 24.000 Nišlija koristi besplatne ili subvencionisane kartice za prevoz.