Novi početak za interno raseljene u Nišu

Novi početak za interno raseljene u Nišu

STANOVI IZBEGLICEDevet interno raseljenih porodica u Nišu zvanično je dobilo krov nad glavom! U Gradskoj kući potpisani su ugovori o otkupu seoskih kuća u okolini Niša, što je deo projekta vrednog 7 miliona 290 hiljada dinara. Grad Niš obezbedio je 10 odsto para, a ostatak Komesarijat za izbegla i raseljena lica. Kako je najavljeno, sledeće nedelje biće raspisan konkurs, jer još 16 porodica traži trajni dom.

Porodica Pucarević nakon godina provedenih u kolektivnom centru na Panteleju krenuće ispočetka u kući u Lazarevom selu. Ovaj potpis promeniće njihove živote. Devetoro interno raseljenih sa Kosova potpisalo je ugovore sa predstavnicima grada, čime su u niškim selima dobili svoj krov nad glavom.

Drugi potpis na ugovor stavili su oni koji su kuće prodali. Za Pucareviće objekat, na 15 kilometara od Niša, prodao je Nikola Jovanović.

Kuće je još i u Jelašnici, Matejevcu, Supovcu, Popovcu, otkupio Komesarijat za izbegla i raseljena lica u Nišu, a sve je deo projekta vrednog 7 miliona 290 hiljada dinara. Grad je pomogao sa 10% sume. Sledeće nedelje biće raspisan novi konkurs.

Osnovni uslov za otkup kuće je da je legalizovana, ili da je za to pokrenut proces, a bod više dobija se ako ima obradivog zemljišta. Trajni dom traži se za još 16 interno raseljenih porodica.

[mom_video type=”youtube” id=”nmABpAdGHqc”]