недеља, јул 21

NOVI SISTEM E-FISKALIZACIJE ZA BOLJE POSLOVANJE: O MALOM e-BIZNISU USKORO U NIŠU

0
31

Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas predstavljanju karavana podrške za digitalizaciju poslovanja na lokalu „Mali biznis u malom prstu“  u Novom Sadu i poručio da će novi sistem eFiskalizacije poboljšati poslovanje preduzeća.

Ministar finansija je zahvalio britanskoj ambasadorki i NALED-u na inicijativi koja je realizovana kroz Digitalni karavan, čime se mikro, malim i srednjim preduzećima ukazuje na značaj digitalizacije, kako bi postali još uspešniji i konkurentniji na tržištu.

FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC/bs

Naglasio je da Ministarstvo finansija i Vlada Srbije realizuju dve veoma važne inicijative – uvođenje novog sistema fiskalizacije i uvođenje elektronskih faktura. Istakao je da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model fiskalizacije, pošto je država obezbedila sredstva za subvencije u ukupnom iznosu od šest milijardi dinara.

„Novi sistem fiskalizacije počeo je da se primenjuje od 1. novembra, a prelazni period je do kraja aprila naredne godine. Do sada se prijavilo više od 35.000 obveznika fiskalizacije i očekujem da će se do kraja aprila uspešno prijaviti svi koji treba da postanu deo tog sistema. Ponoviću da je postojeći sistem fiskalizacije iz 2003. godine i da je potpuno zastareo. Država pokriva prelazak na novi model fiskalizacije i to sa po 100 evra po uređaju i još 100 evra za svaki objekat. Subvencije smo već počeli da isplaćujemo na nedeljnom nivou“, objasnio je on.

Mali je napomenuo da novi sistem fiskalizacije omogućava bolje poslovanje onima koji posluju u skladu sa zakonom, jer pruža efikasnije mehanizme za borbu protiv nelegalne konkurencije i sive ekonomije.

Osvrnuo se i na uvođenje sistema elektronskih faktura, što je, kako je objasnio, rezultat osluškivanja privrede.

„Najvažniji razlog zbog kojeg uvodimo taj sistem je da se ubrza povraćaj PDV-a. Povraćaj PDV-a će se raditi istog dana, bez čekanja, bez bilo kakvih dodatnih kontrola, što upravo i jeste jedan od najvažnijih zahteva privrede“, naveo je on.

FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC/bs

Napomenuo je da je Srbija ostvarila veliki uspeh u proteklih 18 meseci, bez obzira na najveću globalnu krizu ikada, izazvanu pandemijom virusa korona.

„Mi smo iz te krize, kada je ekonomija u pitanju, izašli kao pobednici. I to ne govorim samo zbog tri paketa pomoći privredi i građanima za šta je država izdvojila oko osam milijardi evra, već zbog toga što osluškujemo kako bismo videli šta su problemi i nedoumice. Gledamo na koji način možemo da izađemo u susret, da unapredimo poslovanje privrede, kako bi se otvarala nova radna mesta“, rekao je on.

Zaključio da je to način da se obezbede veće stope rasta, od čega zavisi i bolji životni standard građana, odnosno veće plate i penzije.

KARAVAN STIŽE U NIŠ U JANUARU SLEDEĆE GODINE

FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC/bs

Direktorka Izvršne kancelarije NALED-a Violeta Jovanović je istakla da će Digitalni karavan do kraja januara obići pet gradova, odnosno da će pored Novog Sada, stići i u Valjevo, Niš, Kragujevac i Kruševac.

„Cilj nam je da u okviru ovog karavana pružimo direktnu stručnu podršku za najmanje 500 privrednika, malih biznisa, vlasnika radnji i preduzetnika, kojima želimo da pomognemo da unaprede i digitalizuju poslovanje. Reč je o konkretnoj podršci, jer će za početak, uz pomoć naših stručnjaka svoje objekte ubaciti na Gugl mape, da bi njihovi biznisi bili vidljivi tržištu i klijentima“, rekla je ona.

Napomenula je da je još jedna od bitnijih aktivnosti uvođenje onlajn prodaje, kao i priprema za novi sistem fiskalizacije.

DA MALI BIZNISI KORISTE NOVE TEHNOLOGIJE

FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC/bs

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud primetila je da su mali biznisi najmanje vidljivi, ali da su bitni za zdravu privredu i društvo.

„Lepo je što danas pričamo o njima. Kroz našu podršku ovom projektu pomoći ćemo da oni postave svoj biznis na elektronsku mapu, da koriste nove tehnologije i prodaju preko interneta. Republika Srbija radi na izgradnji snažnije ekonomije, želi da bude atraktivna destinacija za investicije, a mi želimo da pomognemo“, istakla je ona.

Dodaje da digitalizacija privrede igra važnu ulogu, jer pored efikasnosti, ima potencijal da bude zelenija, što je dobro za kompanije, građane, vladu, kao i za poslovno okruženje, zaključila je Šan Meklaud.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply