Novi sport u Nišu – mačevanje

Novi sport u Nišu – mačevanje

MACEVANJEU Nišu polako stasava još jedan olimpijski sport. Škola mačevanja postoji tek dve godine. Oni koji treniraju nemaju mnogo iskustva, a ni takmičenja. Zato se Sportski savez Niš odlučio na saradnju sa onima koji imaju više od pola decenije iskustva u mačevanju. Iskusni treneri, ali i takmičari iz Makedonije stigli su da na petodnevni seminar u Niš da prenesu svoja znanja komšijama.

Aleksandar Anastasov više od pola veka bavi se mačevanjem. U proteklih 56 godina osvojio je oko 300 medalja i više od 100 pehara. Sada u svojim sedamdesetim, kaže da godine nisu prepreka ni za jedan sport, pa je došao da svoja iskustva prenese Nišlijama.

U Makedoniji ima 6 klubova mačevanja. Treniraju svi-od pionira do veterana. Medalje nemaju samo stariji i iskusniji, već i oni koji su tek počeli da se bave sportom.

Treneri iz Makedonije trude se da svoja iskustva prenesu na najbolji mogući način onima koji se u Nišu bave ovim sportom. U Makedoniji postoji čak i klub koji posebno radi sa mališanima i decom koja imaju Daunov sindrom.

A Nišlije su došle da nauče što više o ovom olimpijskom sportu jer se za sada bave samo rekreativno.

Mačevanje je kao sport uključen u program modernih Olimpijskh igara već na igrama u Atini 1896. Ipak, zbog brojnih razlika u postojećim pravilima u prvim godinama tog sporta bilo je dosta nesporazuma, koji su konačno razrešeni 1913. godine osnivanjem Međunaordne mačevalačke federacije. Ta godina se smatra i početkom razvoja moderne ere mačevalačkog sporta.