Novi zakon za veću bezbednost radnika u inostranstvu

Novi zakon za veću bezbednost radnika u inostranstvu

nacrt yakonaNe zna se koliko radnika u potrazi za boljom zaradom radi u inostranstvu. Niti ih ko notira niti ima mogućnost da to učini, jer postojeći zakon ne obavezuje poslodavce da prijave koliko ljudi vode vode van granica i gde. Priče o nehumanim uslovima isplivaju tek kad se desi velika tragedija, poput požara u radničkoj baraci u Sibiru, koji je odneo šest života. Velika su očekivanja od novog Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Velike kazne, od 600.000 do dva miliona dinara, treba da nateraju poslodavce da poštuju zakon, obezbede radnicima propisane uslove i prijave da ih vode van granica. Logično je da naše inspekcije ne mogu da obilaze svet i kontrolišu uslove rada na terenu, ali će im Zakon omogućiti da uspostave bolju saradnju sa lokalnim inspekcijama i da tako, uz pomoć kolega, provere sve što je sumnjivo.

Na početku javne rasprave, Nacrt zakona predstavljen je u Nišu. Očekuje se da će u skupštinsku proceduru ući tokom septembra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com