Novine u zakupu poljoprivrednog zemljišta

Novine u zakupu poljoprivrednog zemljišta

nacrt poljoprivredaPoljoprivrednici koji poseduju do 30 hektara zemljišta, od sada će moći da zakupe još 20ha državnog zemljišta, i to na period od 5 godina. Ovo je u Nišu rekla ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ministarka je dodala da se ovo desilo prvi put u istoriji, i da time država želi da ojača male poljoprivredne proizvođače.

Plan je, kaže, da se ojačaju mali poljoprivrednici izvan Vojvodine.

“U Vojvodini se koristi 63%, dok je u centralnoj Srbiji iskorišćenost svega 13% obradivog zemljišta. Ovim zakonom hoćemo da povećamo efikasnost, racionalnost i ekonomičnost korišćenja obradivog zemljišta”, objašnjava ministarka poljoprivrede

Zemljište koje se nije izdavalo najmanje tri uzastopne agroekološke godine sada može besplatno izdati na period do pet godina, ali sa mogućnošću produženja do 20 godina. Ipak, najveća novina koju donosi Nacrt su kazne za uzurpatore poljoprivrednog zemljišta.

“Gotovo polovina obradivog zemljišta kojim raspolaže Srbija se ne izdaje u zakup, a velike površine se i uzurpiraju – i od poznatih i od NN lica. Država time gubi više miliona evra na godišnjem nivu”, kaže ministarka Bošković

Ministarka se osvrnula na stanje u srpskoj poljoprivredi, istakavši da se moraju tražiti brza rešenja. O predloženom Nacrtu treba da se izjasne poljoprivrednici i u drugim gradovima, Vlada Srbije, a na kraju i poslanici.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com