Novo Selo: Preti nam zaraza

Novo Selo: Preti nam zaraza

PALILULAMeštani Novog Sela koje skoro dve nedelje opkoljavaju podzemne vode tvrde da se voda ne povlači. Upozoravaju da je stanje alarmantno i od zamenika komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Žarka Rankovića zahtevaju da obiđe teren. Međutim, on tvrdi da je stanje bolje svakog dana, a da ni on, ni njegovi saradnici ne ulaze u naselje 9. maj zbog neprijatnosti koje su doživeli.

Izlivanje podzemnih voda nanelo je veliku štetu meštanima Novog Sela. Dvorišta, kuće, podrumi, oranice – sve je pod vodom. Meštani tvrde da se voda ne povlači i da se kroz Novo selo može jedino čamcem i dubokim gumenim čizmama. Kažu da su obezbedili nekoliko pumpi i da sami pokušavaju da iscrpe vodu, ali smatraju da je to nemoguća misija. Traže od nadležnih da obiđu teren.

Obratili smo se svim institucijama, ali oni prebacuju loptu od jednog do drugog. Ja u ime meštana pozivam Žarka Rankovića, jer svi željno čekaju da dođe, kaže meštanin Novog Sela Žika Petrov.

Međutim, zamenik komandanta za vanredne situacije, Žarko Ranković, kaže da on i njegovi svakodnevno obilaze industrijsku zonu u Donjem Međurovu. Tvrdi da se voda znatno povukla. Dodaje da su njegovi saradnici iz daljine pogledali i Novo Selo, ali da zbog neprijatnosti ne mogu da obiđu poplavljena područja.

Stvorila se jedna atmosfera da smo moji saradnici i ja krivi za situaciju. Bili su blokirani automobili prilikom njihovih izlazaka na teren. Dok se situacija u potpunosti ne stabilizuje, oni neće ulaziti u naselje zbog neprijatnosti koje su doživljavali, kaže Ranković.

Sličan problem imaju i meštani Belotinca i Gornjeg Međurova. Kažu da se kanalizacija izliva, voda smrdi. Plaše se zaraze.

Sa meštanima se sastao predsednik GO Palilula Boban Džunić koji insistira da se u ovom delu Niša proglasi vanredna situacija. Odbornici Skuštine ove opštine za to su uputili inicijativu Gradskom štabu za vanredne situacije. Dobili su negativan odgovor jer kako se navodi za to nema zakonske osnove.

Delim stav svih sugrađana, apelujem da hladnih glava i smireno rešimo problem. Ne optužujem nikog, ali insistiram da se krene agresivnije u rešavanje problema, kaže Džunić.

GO Palilula podnela je zahtev Institutu za javno zdravlje za uzorkovanje tla i vode u poplavljenom području. Predsednik opstine kaže da će se uzimati uzorci vode za piće u Novom Selu, Gornjem Međurovu i Belotincu, ali i zemljišta i ot

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com