NPS: Niška vlast "ispustila" fabriku Jure

NPS: Niška vlast "ispustila" fabriku Jure

NPS NOVOLideri Narodnog pokreta Srbije u Nišu oštro su kritikovali vlast – i lokalnu i republičku. Branislav Jovanović razočaran je vešću da će južnokorejska kompanija Jura, umesto u Nišu, novu fabriku otvoriti u Leskovcu, i prstom direktno upire u čelnike grada. Boško Ristić je pak od Vlade Srbije zatražio tačne podatke koliko je azilanata izrazilo želju da ostane u Srbiji, i kako država planira da reši njihov status.

Sadašnja vlast je puno toga obećala, a malo realizovala, kaže Branislav Jovanović, nekadašnji lider URS-a, sada Narodnog pokreta Srbije. I ne samo što se u Niš ne dovode novi investitori, nego se i stari ispuštaju iz ruku, dodaje Jovanović. Poslednji udarac je, kaže, najavljena nova fabrika Jure u Leskovcu.

“Hala se pravi za 3.000 novih radnih mesta, i smatramo da je to definitivni poraz ove lokalne vlasti, ako znamo da je Juri centar bio ovde u Nišu. Ovo je pokazatelj nezainteresovanosti i odsustva svakog autoriteta u Beogradu”, kaže Jovanović

Nekadašnji šef pokreta Zajedno za Srbiju analizira trenutnu situaciju sa azilantima, ističući da Vlada i lokalne zajednice nisu saopštile koliko je njih Srbiju označilo kao zemlju prvog prijavljivanja, što znači da ako ne dobiju azil u nekoj drugoj državi, imaju pravo da ostanu da žive ovde.

“Tražimo povećanu odgovornost Vlade, resornih ministarstava i lokalne zajednice da izađe sa konkretnim planovima i procenama kakve će se demografske promene dešavati na teritoriji, pre svega, južne Srbije”, ističe Boško Ristić

U Narodnom pokretu Srbije dodaju da bez jasnog plana države može da se očekuje i veliki pritisak na budžete, kako lokalnih zajednica, tako i Republike.