O NIŠKOJ TVRĐAVI BRINUĆE POSEBNO PREDUZEĆE (VIDEO)

O NIŠKOJ TVRĐAVI BRINUĆE POSEBNO PREDUZEĆE (VIDEO)

Adriana Anastasov

U godini kada će se u Nišu obeležavati obeležiti 300 godina postojanja Tvrđave, osnovaće se novo gradsko preduzeće koje će se, po uzoru na beogradsko i golubačko preduzeće, baviti samo tim spomenikom kulture. To ne znači da će biti novih zapošljavanja, već je cilj da se ovaj lokalitet još bolje prezentuje javnosti, zaštiti ali i razvija, kaže gradska većnica Adriana Anastasov.

U junu ove godine Niška tvrđava proslavlja svoj 300-ti rođendan. Kao simbol Grada Niša, nastala je u periodu od 1719. do 1723 godine i trebalo bi još bolje da se prezentuje kako domaćim tako i stranim turistima. To je predviđeno programom svih ustanova kulture u Nišu, a u najavi je osnivanje i posebnog preduzeća kome će Tvrđava biti jedina briga.

Planiramo da osnujemo preduzeće ili ustanovu koja će se baviti razvojem Niške tvrđave, po uzoru na Kalemegdan i Golubačku tvrđavu kako bi se unapredilo zaštita i razvoj ovog spomenika kulture”, kaže gradka većnica Adriana Anastasov.

Iz Kabineta gradonačelnice Niša ranije su istakli da neće biti novih zapošljavanja, već da će o istorijskom kompleksu brinuti radnici Javnog komunalnog preduzeća “Mediana”. U planu je da se preko svih programa ustanova kulture prostor Tvrđave ali i ostali lokaliteti u Nišu bolje iskoriste, dodaje Anastasov.

Program tri veka Tvrđave je bogat, a planiramo i da rekonstruišemo Bali-begovu džamiju u Tvrđavi, kao i novi trg kraj Beogradske kapije”

Podsetimo, septmebra prošle godine je počelo čišćenje bedema Tvrđave jer su građani primetili ispadanje kocki, a u toku je izgradnja drvenog mosta koji spaja ovaj istorijski spomenik sa Gradskim poljem.

Niška tvrđava sa neposrednom okolinom je 1948. godine stavljena pod zaštitu države.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu je od 1969. godine utvrdio Nišku tvrđavu za spomenik kulture i proširio granice zaštite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com