NISKI INCIDENT 1Drama iznad niškog neba, u kojoj su se 1944. godine sukobili saveznici iz Drugog svetskog rata, Amerikanci i Sovjeti, i bombardovanje ruskih trupa, tema je predavanja organizovanog u Logoru na Crvenom Krstu. Ovaj dogadjaj, nazvan Niški incident, obavijen je misterijom jer se o njemu ćutalo više od pola veka. Iza svega stoji borba za prevlast Rusa i Amerikanaca na Balkanu.

Hladni rat i prvi sukob sovjetske i američke armije nakon Drugog svetskog rata započeo je u Srbiji, ili preciznije u Nišu. To tvrde istoričari upoznati sa dogadjajem od 7. novembra 1944. godine, nazvanog Niški incident. Toga dana, američki avioni bombardovali su sovjetsku kolonu vozila u okolini Ražnja. Ruski piloti, stacionirani u Nišu, podigli su avijaciju i sukob dve najmoćnija i tada i sada vojne sile, započeo je na nebu iznad Niša.

Pravdali su se Amerikanci tada da im je zatajila navigacija. Da su pomešali Ibar i Moravu, pa su umesto nemačke kolone Grupe armija E u klisuri Ibra, napali crvenoarmejsku kolonu u dolini Morave. Iza svega, kako sada tvrde istoricari, zapravo stoji borba prevlast na Balkanu i odmazda amerikanaca zbog toga što su rusi umesto da pomognu saveznicima na zapadnom frontu, krenuli da oslobadjaju, pa i prisvajaju balkan.

Posle vazdušne bitke koja je trajala dvadesetak minuta, Amerikanci su se povukli, a njihove izginule avijatičare sahranili su crvenormejci s desne strane izlaze aerodroma u pravcu Niša, nedaleko od mesta gde su sahranjeni ruski piloti. O incidentu se ćutalo. Godinama. Rusi, koji su sa Ruskim humanitarnim centrom došli u Niš, tek ovde su saznali za bitku koja se vodina na niškom nebu.

Spomenik stradalim ruskim vojnicima podignut je 9. maja ove godine, ispred Logora na Crvenom krstu. Podizanje spomenika inicirali su niški veterani i Srpsko-ruski humanitarni centar, a podržali Ambasada Ruske Federacije i grad Niš uz pomoć kompanije „Jugorosgas“.