O platama posle izbora

sindikat 2Sindikat komunalne delatnosti Srbije podneo je inicijativu da se povećaju plate komunalcima. U samostalnom sindikatu kažu da su razgovarali sa premijerom i da se on načelno slaže sa povećanjem. Međutim, konačni dogovor sa nadležnima moraće da sačeka da prođu izbori.

Prosečna plata komunalnih radnika je 32.000 dinara i za 27% je manja od plate zaposlenih u javnom sektoru gde je osnivač država.

Ove izborne aktivnosti su prekinule razgovore, ali je ostao dogovor da da se posle izbora nastave te aktivnosti u cilju povećanja zarada od 4%, kaže predsednik Sindikata zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti Srbije Milan Grujić.

Svaki treći komunalac prima minimalnu zaradu, a u sindikatu su zabrinuti i zbog načina sprovođenja Zakona o utvrđivanju maksimalnog broja zaposlenih.

Grujić kaže da ima dosta zloupotreba zakona, posebno tamo gde ostaju politički istomišljenici, ali i da se dešava da i proizvodni radnici, koji su neophodni komunalnim preduzećima, budu proglašeni tehnološkim viškom.

Cilj sindikata je da se ovaj sektor izuzme iz Zakona o umanjenju zarada i iz zakona o višku zaposlenih, jer kažu da viška u ovim nosećim delatnostima nema. Niški komunalci tražili su i promenu radne grupe koja određuje način sprovođenja racionalizacije u gradu.

U prvoj fazi racionalizacije u Nišu je palo stotinak otkaza, veći teret podneo je komunalni sektor. Naredna odluka o maksimalnom broju zaposlenih očekuje se do kraja juna, a tada će morati da ode 4-5 puta više ljudi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com