O vršnjačkom nasilju u dečijoj nedelji (VIDEO)

O vršnjačkom nasilju u dečijoj nedelji (VIDEO)

O fenomenu vršnjačkog nasilja, kako ga prepoznati i kako reagovati razgovarali su parlamentarci niških škola. Oni su u Nišavskom okrugu sa načelnikom Školske uprave Niš održali tradicionalni sastanak u okviru dečije nedelje. Predstavili su svoje probleme među kojima je najveći upravo vršnjačko nasilje u školama.

 

U Dečijoj nedelji parlamentarci niških škola rasparavljau o vršnjačkom nasilju. Kako ga prepoznati, sprečiti, šta uraditi i kome se obratiti kada do njega dođe. Sa načelnikom školske uprave Niš Draganom Gejom, razgovrali su na sastanku u Nišavskom upravnom okrugu. Dan ranije u Skupštini Srbije održan je sastanak đačkih parlamentaraca cele zemlje. Niš su predstavljali učenici Osnovne  škole “Stefan Nemanja”. Pred predstavnicima Vlade i Unicefa dali su predlog kako prepoznati i sprečiti vršnjačko nasilje.
Maša Milenović bila je jedna iz tročlane delegacije koja je govorila o ovom problemu.

Maša Milenović

“Veoma je bitno da se u školama priča o nasilju i da imamo mentore sa kojima možemo da razgovaramo. I veoma je bitno da se fokusiramo na pozitivne stvari, a ne stalno na  kazne  i zabrane. Deca koja ne dobijaju dovoljno pažnje uradiće upravo ono šta ne treba. Mlade treba fokusirati na pozitivne stvari “, kaže Maša.

Slično misli i šesnaestogodišnji Bogdan Adamov.

“Ovo je veliki problem u poslednje vreme. Još se polemiše da li Aleksin zakon treba da se uvede ili ne. O tome se stalno priča i to predstavlja veliki problem za sve nas” kaže Bogdan.

Da je vršnjačko nasilje jedan od većih problema slažu se svi učesnici sastanka. Udruženje “Prijatelji dece grada Niša” već tri godine u gradu organizuje ovakve debate, na kojima učenici iznose svoje probleme i polemišu o njima.

“Naše iskustvo iz prethodnog perioda kaže da svi učenici žele bolju saradnju sa roditeljima i nastavnicima i što otvorenije razgovore na ovu temu. Mnogo toga se već radi u školama po ovom pitanju” , kaže Biserka Svetozarević , sekretar Udruženja “Prijatelji dece grada Niša”.

Dosta se radi i na lokalnom nivou.

” Već smo imali jedan projekat “Mirno detinjstvo bez nasilja” u kome smo anketirali decu, roditelje i nastavnike”, kaže direktor Udruženja “Prijatelji dece grada Niša” Velimir Mitić.

Načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo kaže da je vršnjačko nasilje ranije zataškavano,

Dragan Gejo,
načelnik ŠU Niš

ali da se sada mnogo otvorenije govori o tom problemu.

“Svaka ustanova na čelu sa Ministarstvom prosvete i Školskom upravom se trudi da ovaj problem reši. Svi mi se trudimo da istog trenutka reagujemo. Nema nikakvog prikrivanja. Moramo da zaustavimo nasilje, moraju da se preduzmu adekvatni koraci. Moramo da analiziramo, da donesemo odgovarajuće mere i izmerimo efekte tih mera”, kaže Gejo
Deca I nadležni slažu se da je u slučaju vršnjačkog nasilja najvažnija preventiva.

Ovaj sadržaj je sufinansiran kroz projekat „Glasno za mladost”. Sufinansijer je Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja