Obradović: Registrujte se na e-upravu, mada je procedura komplikovana(VIDEO)

Obradović: Registrujte se na e-upravu, mada je procedura komplikovana(VIDEO)

Ministartvo javne uprave i lokalne samouprave pozvalo je građane i građanke Srbije da preko Portala e–Uprave provere svoje podatke.

Ministarka Marija Obradović kaže da je lično nezadovoljna isuviše komplikovanom procedurom, ali u ovom trenutku građani mogu otići na portal e-Uprave i da započnu registraciju.

Neophodno je da na šalterima Pošta Srbije i na šalterima poreske administracije u našim opštinama zatraže određene parametre. Zapravo na tim šalterima će vas prijaviti na portal e-Uprave.

Dobro je da započnete tu priču. Nije laka i jednostavna posebno za starije stanovništvo ili koje nije posebno informatički pismeno u ovom periodu, a nadam se da nas je sve manje takvih, i sve onlajn usluge, e-servisi treba da postanu naša svakodnevica. U ovom periodu kovida mi smo značajno zabeležili porast ljudi koji žele da onlajn završavaju sve svoje usluge i poreske, i određene upravne postupke koje imaju, kaže Obradović.

Ministarka podseća da je nedavno otvoren veliki Data centar u Krqagujevcu.

To je zaista vrlo ozbiljna baza podataka u Srbiji u ovom delu Evrope za sada ne postoji tako ozbiljan data centar kao što je napravljen u Kragujevcu. On je vrednosti 30 miliona evra. To je finansirano iz državnog budžeta i to je veliki centar gde se arhiviraju svi naši podaci, naših institucija u Srbiji, različitih kompanija i preduzeća, ali ono što je važno mi smo sada otvoreni za komercijalne klijente.