OD PONOĆI NOVE MERE PRIŠTINE ZA PREREGISTRACIJU VOZILA

OD PONOĆI NOVE MERE PRIŠTINE ZA PREREGISTRACIJU VOZILA

Nove mere za preregistraciju vozila koje je donela Priština, uprkos protivljenju Srba, a i zahtevima zemalja Kvinte da se rok pomeri za 10 meseci, stupaju na snagu 1. novembra.

Srbi kažu da ih neće primenjivati,  a Evropska Komisija tvrdi da odluka o tablicama nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga.

Osim osude za kršenje Sporazuma, međunarodna zajednica bi trebalo da preduzme i konkretne poteze, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Radojević:Srbi će reagovati na kažnjavanje zbog tabllica

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Milan Radojević izjavio je danas da se u tom gradu oseća napetost zbog odluka Prištine o preregistraciji vozila, ali da Srbi na KiM neće promeniti stav i odreći registarskih tablica koje izdaje Srbija.

On je u izjavi za Tanjug naglasio da će uslediti odgovor Srba sa Severa KiM nakon prve izrečene kazne zbog neizvršene preregistracije.

Radojević je istako da Srbi na KiM nisu pretnja nikome, da nikoga ne ugrožaju i da je sloboda kretanja svima zagarantovana, kako predstavnicima međunarodne misije tako i svim ljudima koji se kreću severom KiM, te da isto traže i za sebe.

“Ne želimo da nas iko ograničava, da nam nameće uslove i ograničenja. Samim tim, odgovor Srba biće isti kao i svaki put od septembra prošle godine kada je Kurti krenuo sa insistiranjem na preregistraciji vozila”, rekao je Radojević.

On kaže i da sve zavisi od budućih poteza Prištine.

“Ako nastave sa jednostranim potezima koji će rezultirati još većim pritiskom i izricanjem kazni, sigurno će biti reakcije. Mi nećemo dozvoliti bilo kakvo oduzimanje vozila. Mi smo svoji na svome i želimo da živomo život dostojan čoveka, tako da će se i sutra Srbi ponašati kao da je normalan radni dan”, rekao je Radojević.

On kaže da ne iznenađuju jednostrani potezi Prištine, jer je to, kako ocenjuje, postala praksa Aljbina Kurtija i njegovih ministara.

Srbi su, s druge strane, kako navodi, u prethodnom periodu konstantno apelovali na međunarodnu zajednicu, ministre Kvinte i pregovarača Miroslava Lajčaka da je ta odluka nesprovodiva u praksi iz više razloga, a osnovni je kršenje Briselskog sporazuma.

“Priština je jednostranim aktom 2020. ukinula KS tablice koje su do tada postojale i samim tim poništila Sporazum o slobodi kretanja. Tim odlukama kojima se pokušava ukinuti postojanje tablica KM i ostalih registarskih tablica koje izdaje Srbija zaista se otežava kretanje Srbima”, ističe gradonačelnik.

Radojević navodi da je za Srbe izetno važo kako će se ponašati međunarodna zajednica kada počne sprovođenje odluke, kao i da ne može da zamisli da će ona ostati nema u tim trenucima.

Naveo je i primer da je kosovska policija kaznila sa 150 evra sanitet koji se kretao sa KM tablicama.

Registarske oznake su samo vrh ledenog brega, kaže Radojević i dodaje da je poslednjih meseci pritisak vlade Aljbina Kurtija na kosovske Srbe sve veći i veći.

“Ne smemo zaboraviti da su Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova uzurpirali privatno vlasništvo u opštinama Zubin Potok i Leposavić, koje su koristili za izgradnju baza koje mogu imati isključivo vojnu namenu i u kojima je veliki broj pripadnika policije i specijalnih jedinica. Imamo veliki broj primera maltretiranja građana, kakvih nigde nema sem ovde na KiM”, navodi Radivojević.

Naglašava da Srbi ne očekuju nikakvu zaštitu od Kurtija, ali da očekuje od međuanrodne zajednice da preduzme mere prema Prištini.

“Slična saopštenja smo videli početkom godine, kada je Kurti onemogućio glasanje na referendumu i izborima koje je organizovala Srbija. Zato sada očekujemo konkretnu akciju. Međunarodna zajednica ima širok spektar mogućnosti koje može da preduzme prema Prištini, pa očekujemo da to i urade pre nego što situacija izmakne kontroli. Apelujemo da se sva otvorena pitanja reše u Briselu i da to bude kompromisno rešenje”, poručuje gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

Jedina zaštita su nam, zaključuje Radojević, Srbija, predsednik Aleksandar Vučić i naš pregovorački tim.

“Jedino gledamo ka Beogradu i našem državnom vrhu. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićom i nedavno smo razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Postigli smo konsenzus i dobili garancije da će Srbija ostati uz nas i da neće dozvoliti bilo kakvo proterivanje ili pogrom srpskog naroda”, zaključio je Radojević.

EU :Rešenje za preregistraciju kroz inkluzivan proces

Portparolka Evropske unije Nabila Masrali rekla je danas da će Unija nastaviti da radi sa Beogradom i sa Prištinom kako bi se našlo trajno rešenje za pitanje tablica i pozvala obe strane na smirenost da ne bi došlo do novih tenzija.

Ona je na konferenciji za štampu u Briselu ponovila i da Priština ima pravo da u fazama primenuje odluku o preregistraciji, ali da taj proces treba da se odvija na dogovoren, inkluzivan način i putem dijaloga.

“Mi smo rekli da je ta odluka korak u dobrom pravcu, ali nije deo dijaloga koji je obavezan za dve strane”, rekla je Masrali na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje koji će biti sledeći koraci Brisela.

Ona je istakla i da EU produžava da radi sa partnerima na tome da se nađe trajno rešenje.

“Pozivamo ponovo sve strane da smirenost da ne bi došlo do novih tenzija na terenu”, naglasila je Masrali.

Evropska unija zatražila je sinoć od Prištine da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Evropska unija smatra da je odluka Prištine, koja je saopštila da će puna primena odluke o preregistraciji vozila početi od 21. aprila, “korak u pravom smeru”, ali da ona “nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane” i da Priština “treba da omogući duži prelazni period”, izjavila je Masrali.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com