OD SAMITA EU-ZAPADNI BALKAN SAMO GRUPNA FOTOGRAFIJA? (VIDEO)

OD SAMITA EU-ZAPADNI BALKAN SAMO GRUPNA FOTOGRAFIJA? (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je za Brisel gde će sutra učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU i najavio da će se večeras obratiti uživo iz Brisela na instagram profilu. Samit je prilika da EU pokaže da vodi računa o Zapadnom Balkanu, ali od nastavka integracija nema ništa. Tako bar očekuju analitičari u Srbiji. Uz, kako kažu, i mogući nastavak pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Vrzić: Od samita optimistično saopštenje I fotografija

“Od samita ne očekujem ništa osim grupne fotografije i saopštenja koje će biti napravljeno tako da zvuči optimistično, a ne znači suštinski ništa”, kazao je Vrzić za Tanjug.
Vrzić je naveo da se sledeće godine navršava 20 godina od samita u Solunu na kom je obećano da će Srbija postati članica EU i istakao da je naša država “zaglavljena” u procesu integracija.

Činjenica je da evropske integracije više ne postoje, to nije moja ocena, već je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da nema nikakvih proširenja EU u dogledno vreme, dok god se EU ne bude iznutra reformisala, naveo je Vrzić.

Vrzić se osvrnuo na nedavnu posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji prilikom koje je rekao da je međusobno priznanje država uslov za članstvo u EU, navodeći da čak i da naša zemlja ispuni taj uslov to nije garancija da će postati članica EU. Kako je rekao, postoje i kriterijumi za članstvo iz Kopenhagena koji su zaboravljeni, a jedan od njih je, navodi, apsorpcioni kapacitet EU, odnosno njena sposobnost da primi nove članice.
“To znači da možmo da ispunimo sve što se od nas zatraži, da se prizna nezavisnost Kosova, uvedu sankcije Rusiji, pa da opet ne budemo primljeni”, naveo je Vrzić.
Na pitanje kako ocenjuje postignut sporazum o energetici u Briselu između Kosova i Srbije kojim je dogovorena naplata utrošene električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Vrzić kaže da treba sačekati da se vidi da li će sporazum biti primenjen. Dodao je da naše dosadašnje iskustvo sa sporazumima čiji je garant EU pokazuje da od toga nema ništa. “Videćemo da li će biti primenjen”, kazao je Vrzić.

Šćekić: Samit prilika da EU pokaže da vodi racuna o ZB

Samit EU koji se održava sutra u Briselu prilika je da EU pokaže da vodi računa o Zapadnom Balkanu, ocenio je danas novinar Jakša Šćekić. On samit EU vidi kao šansu da Crna Gora razgovara o zatvaranju poglavlja, jer je, kako je naveo, najozbiljniji kandidat za članstvo od svih zemalja Zapadnog Balkana. “To će biti odlična prilika za Crnu Goru da se progura jer je ona najdalje otišla”, kazao je Šćekić za Tanjug. Šćekić se osvrnuo i na prethodno najavljenu mogućnost da zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije ne odu na samit EU, navodeći da je takvo razmišljanje bilo razumljivo.
“Čak i da su odbili ne bih bio iznenađen, jer to bi bio signal Briselu da mora mnogo više da se potrudi oko zemalja Zapadnog Balkana”, kazao je Šćekić.
Dodao je da nije pravedno da Ukrajina, Moldavija i Gruzija brzo dobiju status kandidata, a da Severna Makedonija bude “gurnuta na sporedni kolosek”.

Neverovatno je da EU nema toliko snage, volje i mogućnosti da pritisne Bugarsku da odustane od svojih zahteva. To i jeste problem kad imate konsenzus u EU da svaka država koristi svaku mogućnost da trguje i dobije nešto, očigledno da Bugari imaju neku svoju cenu koju EU u ovom trenutku nije spremna da plati, navodi Šćekić.

Na pitanje kako vidi izjavu predsednika Vučića u vezi sa značajem ovog skupa u Briselu, koji će po njegovom mišljenju pokazati kakva će biti arhitektura Evrope, Šćekić kaže da samit ne može biti od velikog značaja za Srbiju, jer nismo otvorili nijedan klaster.
Na pitanje kako ocenjuje postignuti sporazum o energetici u Briselu između Kosova i Srbije kojim je dogovorena naplata utrošene elektrčne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Šćekić kaže da je sporazum pozitivna stvar, ali da je on samo početak rešavanja problema.
“Pitanje je kako će ti računi da izgledaju, da li će Srbi na severu Kosova plaćati račun na kojem piše Elektrodistribucija Republike Kosovo, verovatno neće. Beograd i Priština ne mogu da se dogovore oko tablica”, kazao je Šćekić.