Da bi se uveo red u planiranje izgradnje Grada Niša trebalo bi da se formira tim koji će spojiti zakonodovnu i izvršnu vlast kako bi počela izrada strateškog dokumenta po kome će izgradnja objekata u Nišu biti u skladu sa budžetom.

Dokument bi trebalo da bude gotov do početka sledeće godine, a odbornici gradskog parlamenta usvojili su odluku da u koordionacionom timu učestvuju i rukovodioci grada.

Opozicija smatra da je takva odluka centralizacija moći i tu tačku dnevnog reda nisu podržali.

Odbornici Skupštine Grada Niša su još februara usvojili Plan razvoja grada za narednih sedam godina, a sada su izmenom predlogom odluke o formiranju kooridnacionog tima omogućili da se takav strateški dokument izradi prema potrebama grada od 2021. do 2027. godine.

„Tom odlukom mi taj dokument usklađujemo sa zakonom, spajamo zakonodavnu i izvršnu vlas i formiramo telo koje će predlagati kako će naš grad izgledati i kako će se razvijati do 2027. godine“, kaže gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

„Suštinska promena je da će izvršna vlast formirati izvršna vlast a skupština će pratiti rad i odbornici će moći da o svim predlozia diskutuju“, kaže Zvezdan Milovanović, šef odborničke grupe SNS.

Dokument neće značiti spisak lepih želja već će se završiti veliki projekti kao što su izgradnja Expo centra, kongresne dvorane, akva parka, a koji su ranije predviđeni i Strategijom razvoja grada do 2020. godine, objašnjavaju odbornici vladajuće većine.

Odbornici grupe Niš – moj grad smatraju da je spajanje izvršne i zakonodavne vlasti u koordinacionom timu centralizacija moći i da se novac troši neplanski.

„Mi smo danas dobili dokument koji ide u ruke izvršne vlasti odnosno u ruke vladajuće stranke i smatramo da je to problem i nismo podržali ovu odluku“, istako je Miodrag Stanković.

„Gde ide naš novac, to je njihova zakonska obaveza da nas transparetno izveštavaju o našim parama“, kaže Branislav Jovanović.

Opozicija smatra da je i mali broj niških projekata koji su dobili novac iz evropskih fondova za razvoj grada.

Inače, najviši dokument dugoročnog razvojnog planiranja Niša prati zakone planiranja izgradnje koji je na snazi od pre dve godine i predviđa planiranja u skladu sa budžetom što ranije nije bio slučaj.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.