TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija VESTI

ODGOVOR PUTEVA SRBIJE NA PROTESTE MEŠTANA TRUPALA (VIDEO)

JP Putevi Srbije oglasili su se povodom protesta meštana Trupala , nezadovoljnih što moraju do grada mnogo dužom trasom dok traje sanacija puta.

Iz Puteva Srbije navode da je projektom sanacije predviđena izrada podužne grede za spajanje konstrukcija kao i konzola na mostu što zahteva totalnu obustavu saobraćaja ispod mosta. Kažu da se radovi odvijaju po planu i da je po dobijanju infomacije o čvrstoći betona, izvođačima dat nalog da krenu sa uklanjanjem oplate i skele, čime će deo saobraćajnice biti delimično prohodan.

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise, ne uklanjaju privremenu saobraćajnu signalizaciju i naročito da ne pokušavaju da prođu kroz gradilište.

Odgovor JP ”Putevi Srbije” televiziji Zona Plus, prenosimo u celosti:

” Poštovani,

Shodno pitanjima koja ste nam poslali, obaveštavamo Vas da se radovi na mostu preko lokalnog puta Trupale-Čamurlija na državnom putu I reda br 1 (autoput E75) na km 431+005 izvode po nalogu JP „Putevi Srbije“.

Radovi se izvode na desnoj konstrukciji mosta prema projektu koji je izradio Institut za puteve.

Rehabilitacija mosta se sastoji od ojačanja konstrukcije mosta i podužnog povezivanja stare konstrukcije mosta sa proširenjem, dodatim tokom izgradnje petlje Trupale, izradi novih šljunčanih klinova i pristupne saobraćajnice u punom profilu autoputa.

Tokom izvođenja radova na saobraćajnom profilu mosta, saobraćaj je kompletno izmešten na naizmenično odvijanje levom trakom autoputa.

Saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom postavljenoj prema posebnom projektu i elaboratu od strane resornog ministarstva.

Projektom sanacije je predviđena izrada podužne grede za spajanje konstrukcija kao i konzola na mostu što zahteva totalnu obustavu saobraćaja ispod mosta.

Saobraćaj na putu ispod mosta je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom postavljenoj prema posebnom elaboratu i rešenju izdatog od Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove Grada Niša.

Prema ovom elaboratu, predviđena je totalna obustava saobraćaja ispod mosta zbog specifičnosti izvođenja radova na sanaciji konstrukcije koja zahteva zauzeće punog profila mosta.

Elaboratom je predviđeno obilaženje radova preko sela Vrtište prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.

Radovi na mostu se izvode prema projektu sanacije konstrukcije, projektima signalizacije, izdatim nalozima, saglasnostima i rešenjima.

O početku radova su obavešteni predstavnici investitora kao i nadležni organi MUP-a i inspekcije.

Radovi na gradilištu se odvijaju u skladu sa odobrenom dinamikom radova i saglasno

Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu i prema posebnom elaboratu o uređenju gradilišta.

Rok za izvođenje radova je 90 dana.

Vašeg znanja radi, pripremni radovi na gradilištu su počeli 21.03.2023.g. dok su radovi na saobraćajnom profilu započeti 10.04.2023.g. zatvaranjem saobraćaja na zaustavnoj traci desne konstrukcije mosta, a nakon uskršnjih praznika dana 18.04.2023.g. je izvršeno preusmerenje saobraćaja na naizmenično odvijanje levom trakom autoputa. Saobraćaj ispod mosta je zatvoren 08.05.2023.g. nakon prvomajskih praznika.

Do tog dana bilo je zabranjeno izvođenje svih radova na saobraćajnom profilu ispod mosta. Zatvaranje puta Trupale – Čamurlija izazvalo je negodovanje građana kao i niz neprijatnih situacija i verbalne napade na izvođača radova.

U više navrata je dolazilo do samoinicijativnog uklanjanja privremene saobraćajne signalizacije od strane građana, a u jednom trenutku je došlo do oštećenja skele udarom vozila, što je protivno svim postojećim pravilima poštovanja bezbednosti u saobraćaju, direktno ugrožavajući živote kako žitelja tog kraja, učesnika u saobraćaju, tako i radnika na gradilištu.

Primećeno je i prisustvo neovlašćenih lica na gradilištu, vaših kolega bez vidnih obeležja i zaštitne opreme, bez dobijene saglasnosti, najave i organizovane posete gradilištu koja podrazumeva sve potrebne mere bezbednosti na gradilištu za sva prisutnia lica.

Povodom navedenih problema, zbog zatvaranja saobraćajnice, dat je prioritet radovima koji utiču na saobraćajni profil, a to je izrada podužne grede na mostu 31.05.2023.g. najavljeno je da će deo skele biti uklonjen 7-8 dana nakon betoniranja podužne grede na mostu.

Kako je najavljeno, greda je završena po planu.

Dana 07.06.2023.g. su od strane tekuće laboratorije za beton dobijeni pozitivni rezultati o prirastu čvrstoće na pritisak betona na tri dana čime su se stekli uslovi za uklanjanje oplate i skele

Po dobijanju infomacije o čvrstoći betona, izvođačima je dat nalog da krenu sa uklanjanjem oplate i skele.

Nakon uklanjanja skele deo saobraćajnice će biti delimično prohodan, odnosno biće suženo odvijanje ostalih radova na obalnim stubovima.

Zona ispod mosta predstavlja deo gradilišta i saglasno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu i posebnom elaboratu o uređenju gradilišta nije dozvoljen boravak lica bez zaštitne opreme i lica koja nisu angažovana na gradilištu zbog mogućih povreda. U skladu sa ovim navodima, postavljena signalizacija neće biti uklonjena sve dok se svi radovi ne završe.

Elaboratom o regulisanju saobraćaja ispod mosta i izdatim rešenjem nije previđeno naizmenično propuštanje saobraćaja ispod mosta u zoni radova niti postoji elaborat i rešenje za takvo odvijanje saobraćaja.

Naglašavamo da korisnici saobraćajnice ispod mosta moraju da poštuju važeće zakonske propise, postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju, da zona ispod mosta, odnosno zona gradilišta je strogo zabranjena za korišćenje u toku izvođenja radova, posebno imajući u vidu da je na mostu zabeležen i incident dana 28.05.2023.g. kada je u zonu gradilišta uleteo automobil koji je preleteo iskopane šljunčane klinove i pao na armaturu u zoni podužne grede pri čemu je oštećen deo oplate i armatura!

Vašeg znanja radi, nema značajnijih kašnjenja u izvođenju radova. Koristimo priliku da zamolimo sve medije da apeluju na stanovništvo da poštuju propise i privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju i na taj način budu odgovorni prema sebi i drugima ” – navode iz Puteva Srbije.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com