уторак, јул 23

OPADA NIVO REKA U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA, U DEVET OPŠTINA I DALJE VANREDNO (VIDEO)

0
40

U Srbiji opada nivo reka u poplavljenim područjima, a vanredna situacija je i dalje na snazi u devet opština.
Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera biće u porastu u naredna dva dana.

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Novi Pazar, 23. januara 2023.  FOTO TANJUG/ Ljiljana Krstiæ, Crveni krst Novog Pazara/ bg

Nivo Lima je u opadanju, a sledi procena štete od poplava, o čemu će se razgovarati na sednici Štaba za vanredne situacije u Prijepolju.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je posle poplavnog talasa ostalo mnogo mulja koji treba ukloniti.

Babić je najavio da će Štab prvo utvrditi koji su putni pravci oštećeni, navodeći da je reč o oko dva, tri kilometra na teritoriji cele opštine, a da će zatim komisija ući u svako domaćinstvo da utvrdi nivo oštećenja.

Najavljene su nove padavine u Crnoj Gori, što će uticati na vodostaje i u vezi sa tim Babić je rekao da je opština Prijapolje spremna za novi poplavni talas.

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao za RTS da je na Savi kod Šapca vrh talasa i da se nalazi na granici vanredne odbrane od poplava, što je drugi stepen odbrane kada su stalna dežurstva.

FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ bg

To znači da do vrha nasipa ima nepun metar, a očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje, napomenuo je Vladiković.

On je upozorio da će u naredna 24 sata biti novih padavina u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je prošle sedmice bilo izlivanja reka.

„Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava“, rekao je Vladiković.

On je objasnio da se kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava organizuju permanentna dežurstva i da se određene tačke ojačavaju.

Vladiković je naveo da bi od Save mogla da budu ugrožena mesta kao što je Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi.

On je istakao da se na Dunavu ne očekuju problemi, a da je zbog snega na Karpatima izdato upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru i Brzavu.

KRUŠEVAC: NIVOI REKA SU U OPADANJU

U opštinama koje su najviše pogođene tokom poplava sledi procena štete.

Na teritoriji Kruševca manjih intervencija je bilo u Cerovi, Trebotinu, Koševima i Pepeljevcu.


Leave a reply