Operacije i transplantacije na novoj kardiohirurgiji u Nišu

Operacije i transplantacije na novoj kardiohirurgiji u Nišu

KARDIOHIRURGIJA SE OTVARA 24. NOVEMBRA.avi_snapshot_00.00_[2014.11.01_18.31.21]Na novoj klinici za kardiohirurgiju u Nišu za manje od mesec dana od otvaranja urađene su 32 vaskularne operacije, tri transplatacije bubrega i tri operacije na otvorenom srcu. Ukoliko nedeljno budu operisana tri do četiri pacijenta, broj od oko 350 onih koji čekaju na hirurški zahvat biće smanjen već u prvoj godini na 200, istakli su gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović.

Zahvaljujući transplantacijama bubrega urađenim na novoj kardiohirugiji u Nišu, troje mladih ljudi sada drugačije živi . Kardiohirurzi u Nišu već su uradili tri operacije na otvorenom srcu uz pomoć četovoročlane ekipe Klinickog Centra Srbije.

Do kraja godine biće obavljene još četiri operacije na srcu, a nakon 50 samostalno obavljenih operacija niški kardiohirurzi će polagati stručni ispit kaže dr Zoran Radovanović,  direktor Kliničkog centra.

Gradonačelnik Niša, i sam lekar specijalista na kardiohirugiji, kaže da će liste čekanja tokom naredne godine biti znatno smanjene ako se nedeljno budu operisale 3-4 osobe.

Liste čekanja biće smanjene za 150-200 pacijenata ako se nastavi ovim tempom, kaže prof. dr Zoran Perišić

Zgrada Kardiohirurgije kostala je manje od 900 evra po kvadratnom metru, što se smatra velikim uspehom. Veći deo novca dala je država, a preko 400.000 evra je iz donacija. Opremljena je najsavremenijim aparatima i može se meriti sa poznatom klinikom Mejo.

Niš, kako je potvrđeno, za godinu i po dana, može očekivati i otvaranje novog Kliničkog centra – tzv. urgentni centar, čija izgradnja kod Hitne pomoći traje godinama, kako se tvrdi, trebalo bi da bude konačno završen sredinom 2016. godine.