TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

OPET PREKO 19.000 ZARAŽENIH, STVARNA BROJKA I DUPLO VEĆA (VIDEO)

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 19.063 nova slučaja korona virusa od 37.811 testiranih uzoraka. Od posledica bolesti preminulo je još 37 osoba. Na bolničkom lečenju je 3.206 pacijenata od kojih je 138 na respiratoru.

STVARNI BROJ ZARAŽENIH DUPLO VEĆI

direktor tog Doma zdravlja Zoran Bekić.

Lekari napominju da od pacijenata koji su na prvom pregledu, 50 odsto njih bude pozitivno na korona virus.

Dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu je istako da je Srbija u petom talasu korone, gde se svaki dan potvrdi između 15.000 i 20.000 novozaraženih i dodao da su te brojke sigurno duplo veće, jer mnogo pacijenata, zbog slabih simptoma, ne traži stručnu pomoć, već čekaju da infekcija “prođe sama od sebe”.

Naveo je da se sa simptomima u ovom talasu najčešće javljaja mlađa populacija i radno sposobni građani, te objasnio da je uzrok tome što je ovaj deo stanovništva sa jedne strane najmanje imunizovan, a sa druge, najmanje se pridržava epidemioloških mera i ima najviše kontakata.

Kada je reč o težim slučajevima, on je rekao je da pacijenata sa težom kliničkom slikom za sada nema puno, zato što omikron soj ne daje teže kliničke slike.

Doktor je naglasio da su tipični simptomi omikrona kašalj, temperatura i glavobolja i rekao da simptomi kod ovog soja nisu tako izraženi kao kod delta soja za koji je karakteristična opstrukcija pluća i otežano disanje.

“U ovom talasu su blaže forme virusnih infekcija, ali u poslednje vreme povećava se broj sa srednje teškim i težim kliničkim slikama”, upozorio je Bekić i istakao da u Srbiji trenutno ima 3.000 hospitalizovanih.

Takođe, dodao je i da raste broj pacijenata na respiratoru, kao i broj preminulih osoba.

VAKCINACIJA USPELA, ALI “POSUSTALA”

Kada je u pitanju imunizacija, Bekić kaže da je ona uspela u našoj zemlji i ističe da je do sada imunizvano nešto više od 58,8 odsto punoletne populacije, što iznosi oko 3 miliona i 120 hiljada stanovnika Srbije.

“Od ukupnog broja vakcinisanih građana u Srbiji, više od 33 odsto je dobilo treću dozu vakcine”, rekao je Bekić Tanjugu.

Rekao je da za sada brojevi na dnevnom nivou nisu veliki i naveo da se prvih doza aplikuje između 300 do 1000, drugih od 400 do 1800, dok treću dozu u toku dana u proseku primi od 900 do 3.500 građana u Srbiji.

Istako je da je od prvog januara do danas primljeno manje doza u odnosu na mart ili februar prošle godine, kada je u jednom danu aplikovano čak 80.000.

“Mi još uvek od početka godine ukupno nismo došli do 80.000 hiljada aplikacija”, poručio je Bekić.

ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE ZA PONOS GRAĐANIMA

Upitan da porokomentraiše stanje u zdravstvenom sistemu Srbije, Bekić je ocenio da je, bez obzira na sve poteškoće i veliki broj zaraženih, naš sistem u toku cele prošle godine neometano funkcionisao.

“Građani Srbije privilegovani su što žive u odgovornoj državi koja je među prvima u Evropi omogućila sve modalitete kao lečenja, tako i prevencije”, istakao je Bekić.

Poručio je da bi u ovom trenutku građani trebalo da budu ponosni na zdravstvo Srbije, jer je, kako je naveo, primana zdravstvena zaštita pokazala izuzetnu snagu i fleksibilnost.

Takođe, kazao je da su sekundarna i tercijarna zaštita zdravstvenog sistema u Srbiji spasile više života nego određeni sistemi u razvijenim zemljama.

Osvrnuo se na situaciju u evropskim zemljama i kazao da se u njima donose epidemiološke mere u skladu sa postignutim rezultatima.

“Za sada ćemo da vidimo kakvi su rezultati mera u svetu, pa ćemo se i mi postaviti shodno tome i odrediti šta je najadekvatnije i najbolje za naše građane”, kazao je Bekić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com