Opozicija traži direktan prenos, sednica Skupštine odložena!

Opozicija traži direktan prenos, sednica Skupštine odložena!

sg opozicijaSednica Skupštine grada Niša prekinuta je zbog opstrukcije odbornika opozicije, koji su kod govornice napravili živi zid, nezadovoljni time što nakon 18 godina nema direktnog prenosa sednice. Predsednik Skupštine Mile Ilić kaže da u tome nema nikakve skrivene namere vlasti, već da je Niška televizija, koja je do sada prenosila sednice, privatizovana, ali je zasedanje otvoreno za medije.
Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je upravo bojkot sednice nazvao “silovanjem demokratije”.

Oko skupštinske govornice živi zid opozicionih odbornika. Traže direktan prenos sednice skupštine grada i nisu dozvolili da zasedanje počne bez kamera. Zbog opstrukcije, sednica je prekinuta i pre nego je počela.

Zbog očigledne opstrukcije prekidam sednicu SG, o nastavku ćete biti obavešteni, kratko je rako predsedavajući, Nenad Stanković, zamenik predsednika Skupštine.

Već 18 godina zasedanja niškog parlamenta prenosila je Niška televizija, koja je nedavno privatizovana. Iako ni jednim članom Poslovnika nisu predviđeni obavezni TV prenosi, opozicija tvrdi da se ovako guši demokratija i insistira na tome da se emitovanje obezbedi na neki drugi način. To su tražili i pre početka sednice, na sastanku sa šefovima odborničkih grupa.

Branislav Jovanović
Branislav Jovanović

Građani imaju pravo na informisanje, da prate rad Skupštine i da čuju kako ih njihovi predstavnici u SG predstavljaju i za šta se oni zalažu, kaže Boban Mihajlović iz SDS.

Da li smo došli u situaciju da opozicija svojim telima brani nešto što se zove demokratija i što je sticano 20 godina? Ako treba, onda ćemo i to da radimo, pita odbornik DS, Miodrag Radović.

Da ne bi to mirisalo na devedesete, predlagali smo da se preko projektnog finansiranja nađe način i da se sa sednicom nastavi u ponedeljak, objašnjava odbornik NPS, Branislav Jovanović.

milePredsednik Skupština Grada Mile Ilić kaže da je i sam danas saznao da prenosa više nema, ali da je rad parlamenta, kao i uvek otvoren za medije. Ilić najavljuje da će hitno zatražiti ponude komercijalnih televizija za ovaj posao.

Ja ću koliko odmah uputiti jedno pismo svim televizijama čije je sedište u Nišu da izraze interesovanje da li žele i pod kojim uslovima da prenose sednice SG i o tome ću obavestiti gradonačelnika koji jedini može da odlučuje o tome u finansijskom smislu, kaže Ilić.

Da vidimo da li će neko biti zainteresovan, pod kojim uslovima i da li mi uopšte možemo takvu vrstu procedure da izvedemo. nemojte tražiti od mene da ne poštujem zakon. Shvatam da je skupštinska govornica dobro mesto za malo političkog marketinga, ali politički marketing na uštrb zakona, ja to neću prihvatiti, objašnjava gradonačelnik Zoran Perišić.

perisicPerišić takođe kaže da je prenos nemoguće platiti projektnim finansiranjem. Na optužbe da se ovim navlači mrak na demokratske tekovine iz, za Niš posebno burnih, devedesetih, Perišić odgovara:

Ne smatram da se ovim guši demokratija, pre bih upotrebio izraz “silovanje demokratije”

Inače, rok za nastavak sednice je 15 dana.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com