Oprema za štamparsku radionicu KPZ-a

KPZPredstavnici Kazneno-popravnog zavoda iz Niša i organizacije Help potpisali su ugovor o saradnji u okviru projekta “Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II faza”.

Ovaj ugovor KPZ-u obezbeđuje dobiti opremu za štamparsku radionicu, ali i stručnu obuku osuđenih lica i zaposlenih u zavodu. Ovo nije prvi put da sarađuju KPZ i Help sarađuju.

Velika je korist kada odavde čovek koji je došao nepismen izađe sa diplomom sa kojom može nešto da radi. Taj više neće morati da dođe kod vas da krade već će novac moći da zaradi za život. Mi ih tome učimo i trudimo se da bar deo njih popravimo, kaže direktor KPZ-a Aleksandar Grbović .

U Organizaciji Help kažu da su bivši osuđenici u problemu kada treba da se pronađe posao nakon osluženja kazne. Zato i pomažu ugrožene grupe.

To je nešto što je veliki problem u državi, a help je ovim projektom pokušao da i za ovu grupu pruži mogućnost zapošljavanja, tj. Samozapošljavanja kroz grantove u opremi i određenu obuku koju mi inače našom metodologijom sprovodimo, kaže Maja Bubanj iz Helpa.

Projekat koji Help i KPZ sada zajedno sprovode vredan je 30 hiljada evra. KPZ trenutno ima svoju štampariju, ali su najmlađe mašine u njoj stare više od 40 godina.

Inače, trenutno se ovde nalazi 1350 osuđenika. Od toga, između 800 i 900 njih je upošljeno u KPZ-u.