OPREZNO NA BLACK FRIDAY! KUPUJ NA KLIK, ALI SIGURNO!

OPREZNO NA BLACK FRIDAY! KUPUJ NA KLIK, ALI SIGURNO!

Ako ste se danas nameračili da otvorite svoje “digitalne novčanike”, otvorite i četvero oči! Na tzv. Crni petak, trgovci nude velike popuste, ali pazite da, umesto na legalnog e-trgovca ne naletite na e-prevaranta!

Upravo sa ciljem da utiče na podizanje svesti građana i edukuje ih o bezbednoj trgovini preko interneta, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i AmCham (Američka privredna komora) zajedno su pokrenuli kampanju „Klikni na sigurno, kupuj provereno“.

Sada je već opšte poznato da je ovaj način kupovine “eksplodirao” u doba pandemije covid-19. A zvanični podaci govore da se tokom perioda pandemije povećao za čak 300%! Nažalost, istovremeno se takođe veliki procenat nelegalne trgovine prebacio na internet.

Zbog toga je jedan od ciljeva kampanje i ukazivanje na mnogobrojne prednosti legalne e-trgovine

ZAŠTO KUPOVATI I PRODAVATI ON LINE

I za kupce i za prodavce, najbitnija stavka na listi prednosti kupovine preko interneta je ušteda! Štedi se, pre svega vreme, a po hiljaditi put se pokazuje da je “vreme novac”!

Uz to, on line cene vrlo su često niže od onih u “off line” prodavnicama! Logično: ne plaća se lokal, ni sve one takse i troškovi koji uz njega idu, a štedi se i na platama zaposlenih!

Takođe, mnogo se lakše porede cene, pronađu sniženja.

Kupci koji već koriste internet kupovinu, kao glavne prednosti ističu:

  1. 85% ušteda vremena
  2. 75% za kratko vreme moguće je uporediti različite ponude
  3. 73% dostava na željenu adresu
  4. 65% veći izbor proizvoda i usluga

Ali da li je “sve što je brzo i kuso”?

Ne mora da znači! I dok je tradicionalna srpska nepoverljivost prema svemu onom što je novo možda (bila) najveća prepreka on line kupovini, stvari se manjaju! Promene je višestruko ubrzala nužnost koju je donelo pandemijsko “kovid zaključavanje”! A dobro je znati da je legislativa, odnosno zakonodavac u Srbiji išao u korak sa vremenom.

Kada građani kupuju od legalnih e-trgovaca registrovanih u Srbiji, imaju sva prava regulisana zakonima Republike Srbije.  To obuhvata i najvažnije pravo – da kupljenu robu vratite u roku od 14 dana od trenutka preuzimanja bez ikakvog obrazloženja i da dobijete povraćaj novca.

Međutim, ova zakonska odredba je primenjiva samo kada kupujete od registrovanog prodavca. Ako kupujete od fizičkog lica, odnosno od lica koje nije registrovano za trgovinu, nemate ovo
pravo i rizikujete da budete žrtva prevare.

Saveti za bezbednu e-kupovinu

Kampanja „Klikni na sigurno, kupuj provereno“ treba da podstakne i ohrabri građane Srbije da koriste usluge e-trgovine i da odgovori na često postavljena pitanja:

  1. Kako bezbedno kupovati na internetu?
  2. Kako prepoznati da je web-shop stranica sigurna?
  3. Šta treba uraditi ako naručeni proizvod ne dođe i
  4. Da li smo zaštićeni kao online kupci?
Upoznajte prodavca od kojeg kupujete
  1. PROVERA PRODAVCA

Da bi elektronska trgovina bila bezbedna najpre upoznajte i istražite prodavca i njegovu veb stranicu. Upoznajte internet prodajno mesto prodavca i sve informacije koje pruža, a naročito koga treba da kontaktirate ako se desi problem.

Domaće prodavce možete proveriti veoma lako. Oni moraju da objave čitav niz podataka o sebi (kontakt informacije, naziv pravnog lica, matični broj, PIB, i sl. ) na svojoj veb stranici. Te podatke možete proveriti i na sajtu Agencije za privredne registre (www.apr.gov.rs).

Što više informacija o prodavcu imate na raspolaganju to je svakako bolje. Ako su kontakt podaci jasno dostupni, znate kome ćete se obratiti. Važno je da proverite identitet prodavca i njegov status – da li se radi o legalnom, registrovanom domaćem ili inostranom prodavcu.

2. TRUSTMARKS

Oznake poverenja na veb stranici prodavca (tzv. trustmarks) su još jedna potvrda kredibiliteta, i označavaju da je taj prodavac pouzdan.

Na osnovu provera prodavaca izdaju ih nezavisna sertifikaciona tela.

U Srbiji postoje dve takve oznake, nacionalna e-Trustmark i internacionalna Safe.Shop.

3. ISKUSTVA DRUGIH KUPACA

Od velike pomoći pre kupovine mogu biti preporuke prijatelja, porodice, kao i recenzije drugih potrošača u vezi sa internet prodavnicama.

Veoma je korisno obaviti i neformalnu pretragu prodavca, raspitati se o njegovoj reputaciji i iskustvima drugih kupaca, pročitati ocene i recenzije.

Same internet prodavnice često imaju segmente za ostavljanja komentara korisnika, čime šalju poruku poverenja svojim kupcima.

Ocenu prodavca i proveru iskustava možete učiniti veoma jednostavno na internet pretraživačima, forumima, kao i specijalizovanim sajtovima za ocenu
kvaliteta pojedinačnih prodavaca i proizvoda.

Odgovore na ova pitanja i sve u vezi sa bezbednom kupovinom preko intereneta kupci mogu da potraže na sajtu pametnoibezbedno.gov.rs i zastitapotrosaca.gov.rs

Matić: Kampanja Klikni na sigurno, kupuj provereno naučiće građane da bezbedno kupuju onlajn

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, predstavljajući kampanju “Klikni na sigurno, kupuj provereno” , naglašava da trend ubrzanog razvoja utiče na rast prihoda od e-trgovine, ali i razvoj nelegalnog tržišta, posebno robe široke potrošnje, odeće, duvanskih proizvoda, alkohola, lekova, tehničke robe.

“Prema zvaničnim podacima u prvoj polovini 2021. godine broj ukupnih transakcija plaćanja karticom putem interneta iznosio je 14,7 miliona, od čega je broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio blizu 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine”, rekla je Matić.

Ona je dodala da je vrednost tih transakcija iznosila preko 25 milijardi dinara, što je rast od 99 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvoj polovini ove godine broj i vrednost porudžbina putem interneta, plaćenih u dinarima veći je od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno, u poredjenju sa istim periodom prethodne godine.

Istaknuto je da su ciljevi kampanje “Klikni na sigurno, kupuj provereno” ukazivanje na mnogobrojne prednosti legalne e-trgovine kao što su potrošačka prava, zaštita gradjana od prevare, zaštita prava legalnih e-trgovaca i pozitivan uticaj na državni budžet.

Prvi potpredsednik Američke privredne korore (AmCham) Ivan Miletić izjavio je da gradjani koji kupuju od legalnih e-trgovaca registrovanih u Srbiji imaju sva prava regulisana zakonima Srbije.

“Zbog toga nam je glavni cilj da doprinesemo informisanju gradjana o načinima za prepoznavanje legalnih onlajn radnji, bezbednih načina plaćanja naručene robe, kao i da ih upoznamo sa potrošačkim pravima koje imaju”, istakao je Miletić.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com