Sajam meda i pčelinjih proizvoda u Nišu napunio je 18 godina. Osam izlagača na štandovima preko puta bulevarske pijace predstavilo je svoje proizvode i razgovaralo sa građanima. Ova godina za pčelare bila je gora od prethodne, ali iz udruženja Matica kažu da ovakvi sajmovi puno znače malim proizvođačima meda, a pored kupovine pravog organskog meda, građani mogu dobiti i savete pčelara.

Da bi napravila kilogram meda, pčela mora da preradi tri kilograma nektara, da preleti 14 000 kilometara i poseti oko 1 600 000 cvetova. Med je jedina hrana koja se dobija direktno iz prirode i bez ikakve intervencije čovekaa se može konzumirati, a pčele koje ga prave ove godine pretrpele su veliku štetu i uginuća, kažu pčelari na ovogodišnjem sajmu meda u Nišu.

Po 18. put organizujemo sajam meda, dane meda ovde u Nišu iz razloga da bi našim sugrađanima ponudili najkvalitetniji med i tu su i pčelari koje oni mogu da upoznaju, da se edukuju o kvalitetu i važnosti korišćenja lekovite hrane, kao što je med, a i da bi se snabdeli nekim većim količinama dobrog meda.Naravno, to je i velika pomoć za naše pčelare, koji su ove godine imali vrlo loše rezultate, upravo zbog nekih klimatskih promena, visokih temperatura, a i velikog pomora tj uginuća pčela kaže Zoran Milojković, pčelar Udruženja pčelara Matica

Danas imamo livadski, bagremov, šumski med, medno saće, medenjake, propolis…Godina za pčelare nikad gora. Baš je bila, pogotovo ovaj niži deo, gde je do 200 metara nadmorske visine tu je bagrem izmrzao i ništo nije bilo od prinosa dodaje pčelar Miodrag Kostić
Ali, umesto pravog meda, na tržištu se, nažalost, često nađu falsifikati. U Srbiji ne postoji laboratorija koja se bavi falsifikatima meda.
To ne možete da prepoznate uopšte. To morate da se upoznate pčelarom, da vidite da li ima košnica, da se bave pčelarstvom i da imate poverenje… Verujte mi na reč, to ne mogu ni ja da prepoznam, jer industrija koja se bavi falsifikovanje meda je toliko sofisticirana naglašavaju pčelari
Med je i hrana i lek. I ono što bi preporučila svima jeste da izbegavaju suplemente, jer je to veštačko, odnosno da su u pitanju sintetske stvari koje organizam ne prepoznaje kaže dr Zorica Kostić, pčelarka

Sve Nišlije koji žele da kupe kvalitetan med od iskusnih pčelara, to mogu učiniti na sajmu meda do nedelje 26. oktobra na štandovima preko puta bulevarske pijace.
