OSOBE SA INVALIDITETOM SA NIŠKOM OMBUDSMANKOM (VIDEO)

OSOBE SA INVALIDITETOM SA NIŠKOM OMBUDSMANKOM (VIDEO)

U direktnom razgovoru sa niškom ombudsmankom isplivali su brojni problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, iako ih do sada zvanično ni jedan pojedinac ni udruženje nisu prijavili. Upravo zato organizovana je tribina pod nazivom “Osobe sa invaliditetom pitaju ombudsmana”, koja je održana u susret obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Niška ombudsmanka Katarina Mitrovski kaže da joj do sada nije stigla nijedna pritužba osoba sa invaliditetom kada se radi o kršenju njihovih prava. Ipak, problema je bilo.

“Ovo je prilika da nam predstavnici udurženja u direktnom kontaktu kažu koji su im to problemi, kao i da li postoji nepoštovanje ili povreda njihovih prava od strane javnih institucija. Mi smo primetili da se veoma mali broj javi Kancleariji lokalnog ombudsmana povodom povrede tih prava” – rekla je ombudsmanka.

Najveći problem osoba sa mentalnim natalitetom je nevidljivost! Kada to kažem mislim na činjenicu da su osobe sa fizičkim ili senzornim invaliditetom fizički prepoznatljive. S druge strane, osobe sa Daunovim sindromom ili mentalnim invaliditetom predstavljaju roditelji. Drugi pričaju u njihovo ime, a mi sada u Udruženju imamo program za samozastupanje osoba sa mentalnim hendikepom” -ispričao je Jovan Bogdanović iz Udruženje za decu sa mentalnim invaliditetom Niš.

 

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.