Osteoporoza-bolest koja napada žene

osteoporoza-1Skoro polovina žena starijih od 65 godina oboli od osteoporoze, a čak trećina njih to shvati tek kada je bolest uznapredovala. Jasna klinička slika ne postoji, pa su rano otkrivanje bolesti i lečenje otežani i zato je prevencija važna, tvrde lekari Instituta Niška Banja.
Ivana Strah od osteoporoze je obolela pre šest godina. Nije ni znala da ima problem, dok nije polomila prst na nozi. Tek onda su lekari posumnjali da su bol i ukočenost koju je osećala možda znaci ove podmukle bolesti.

Do tada iako sam se više puta žalila, nisu ništa preduzimali. A onda su shvatili da je bolest uznapredovala, kaže Ivana Strah.

Osteoporza je smanjnjenje gustine kostiju i bolest je koja uglavnom napada žene. One koje su u menopauzi posebno su ugrožene, višegodišnji pušači takodje. Javlja se podmuklo, polako, klinički znaci ne postoje, pa većina sazna da boluje od nje tek kada pri bezazlenom padu slomi ruku, nogu, ili u najdrastičnijem slučaju kuk. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju.

I prekomerno uzimanje pojedinih lekova, ne samo za ovu bolest, već i za bolseti pluća, bronhitise posebno, može dovesti do osteoporoze, kaže internista reumatolog Instituta Niša Banja Saša Milenković.

Jedini način da se bolest predupredi ili uspori njen nastanak jeste prevencija. I grad i država puno ulažu u prevenciju.
Prema najnovijim istraživanjima broj ljudi kod kojih je ustanovljena osteoporoza će se udvostručiti u narednih 50 godina, usled starenja svetske populacije i uticaja raznih faktora, među kojima značajno mesto zauzima način života.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com