TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI Zdravstvo

OSTEOPOROZA – TIHI KRADLJIVAC KOSTIJU

Širom sveta, svaka treća žena i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina ima osteoporotični prelom. U Srbiji od osteoporoze boluje oko 600.000 ljudi. Broj pacijenata se svakog dana povećava. ,,Gradite bolje kosti” moto je kampanje koju je obeležio i Institut “Niška Banja” u sklopu Svetskog dana borbe protiv osteoporoze.

Osteoporoza je bolest koja je neprimetna. Za nju kažemo da je “tihi kradljivac kostiju”, zato što nekada, nažalost, prelom bude prvi znak osteoporoze. Ali osteoporozu možemo sprečiti i naš cilj je da ukažemo na značaj i mogućnosti prevencije da do osteoporoze uopšte dođe. Najvažnije je sprečiti i razvijanje pravilnih navika koje podrezumevaju adekvatnu ishranu, ali i neophodne vežbe bitne za pravilan razvoj svakog organizma. Moramo potencirati prevenciju, ali i uticati na smanjenje štetnih žiovtnih navika – pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola i kafe, kaže načelnik odeljenja rehabilitacije Instituta „Niška Banja“ dr sci med Rozita Filipov.  

Prelomi usled osteoporoze nepovoljno utiču na milione ljudi širom sveta,. Između ostalog, utiču na njihovu radnu aktivnost. U svetu svaka treća žena i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina ima osteoporotični prelom. ,,Gradite bolje kosti” moto je kampanje koju je obeležio Institut “Niška Banja” u okviru Svetskog dana borbe protiv osteoporoze.

Gustinu gostiju gradimo od detinjstva. Pravilan unos mlečnih proizvoda, kalcijuma, vitamina D izuzetno su značajni za gustinu gostiju. Ona se postepeno povećava tokom života, oko 25, 30. godine dostiže svoj maksimum. Nakon tog vremenskog perioda dolazi do postepenog smanjenja koštane gustine. To smanjenje kod žena nastaje ranije, nastankom menopauze. Veći broj žena ranije ima prestanak menstrualnog ciklusa, tako da hormon zadužen za same kosti nedostaje i pre se razvija osteoporoza, dodaje doktorka.

 

Prelomi izazavani osteoporozom mogu biti opasni po život i glavni uzrok bola i dugotrajne invalidnosti.Ipak, postoji veliki broj lekova u lečenju ove bolesti. Uprkos efikasnom medicinskom napretku u smanjenju preloma, manji broj muškaraca i žena se leči.

Poslednjih godina imamo veći broj aparata na kojima možemo utvrditi postojanje smanjene koštane gustine. Bez detaljnog pregleda i anamneze ne možemo postaviti pravilnu dijagnozu. Niška Banja je još 1998. dobila aparat za merenje koštanje gustine, danas posedujemo dva aparata. Samo merenje je bezbolno, rezultati se dobijaju odmah, objašnjava dr sci med Rozita Filipov.

Svetski dan borbe protiv osteoporoze se obeležava 20. oktobra svake godine kako bi se podigla svest o prevenciji, dijagnostici i lečenju osteoporoze.WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com