OSUDE SUKOBA I KURTIJEVE PROVOKACIJE SA OBE STRANE ATLANTIKA

OSUDE SUKOBA I KURTIJEVE PROVOKACIJE SA OBE STRANE ATLANTIKA

BLINKEN: KURTI DA HITNO OBUSTAVI NASILNE MERE NA SEVERU KIM

U.S. Secretary of State Antony J. Blinken  (AP Photo/Olivier Matthys)

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da hitno obustavi nasilne mere na severu KiM i ponovo se fokusira na dijalog koji se vodi uz posredovanje EU.

“Snažno osuđujemo akcije vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost”, naveo je Blinken na Tviteru.

Blinken je u saopštenju pozvao premijera takozvanog Kosova da promeni kurs, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar je naveo da su akcije Prištine protivne američkim i evropskim savetima i da su „naglo i nepotrebno eskalirale tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”

On je naglasio i da će to imati posledice po bilateralne odnose SAD sa takozvanim Kosovom.

STANO OSUDIO SUKOBE: PREDUZETI AKCIJE KAKO BI SE ODMAH DEESKALIRALA SITUACIJA

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

“Evropska unija snažno osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Žalimo i zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat”, rekao je Stano novinarima u Briselu.

On je dodao da EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, te da očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet.

Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

“Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredstvo EU”, zaključio je Stano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com