Osvećena crkva u niškom KPZ-u

Osvećena crkva u niškom KPZ-u

KPZ OSVECENJECrkva Svetog kralja Stefana Dečanskog u niškom Kazneno popravnom domu, koju su skoro dve godine oslikavali i renovirali zatvorenici završena je i osveštana. Crkvu je, u prisustvu zatvorenika, ministra pravde Nikole Selakovića, visokih zvaničnika grada i države, kao i vojske i policije osveštao patrijarh srpski Irinej.

Crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog, u krugu niškog zatvora završena je prošle godine. Skoro 2 godine trajali su obnova, izgradnja i oslikavanje hrama koji je još 1934 godine sagradio kralja Aleksandar. Od polusrušene ruine koja je služila kao magacin, danas je lepo urađen i oslikan hram. Sve radove, ikonopis i ikonostas uradili su samo zatvorenici. U obnovi crkve učestvovalo je 150 zaposlenih i desetak osuđenika, ne samo pravoslavne, već i drugih vera. Svi dobrovoljno.

Crkva je već osvećena prošle godine. Ovoga puta Hram je osveštao patrijarh srpski Irinej, kome je ovo prva poseta nekoj zatvorskoj ustanovi. Liturgiji i osvećenju prisustvovao je i ministar pravde Nikla Selaković.

Hram posvećen Svetom Stefanu Dečanskom jedina je crkva u nekoj kaznenoj ustanovi u Srbiji. Po ugledu na niški zatvor, crkve će biti sagradjane i u ostalim kazneno popravnim ustanovama. Po rečima Selakovića u toku je izgradnja kapele u beogradskom Centralnom zatvoru, kao i u Kazneno poravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

Novinari niških, pa i beogradskih redakcija imali su više pitanja za ministra Selakovića, vezane pre svega za kapacitet i uslove u srpskim zatvorima, kao i sumnje pojedinih opozicionih lidera da će apelacioni sud u Nišu da se gasi, ali ministar Selaković nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Na pitanja novinara nije želeo da odgovara ni patrijarh srpski Irinej.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com