Osvećena crkva u niškom KPZ-u

Osvećena crkva u niškom KPZ-u

KPZ OSVECENJECrkva Svetog kralja Stefana Dečanskog u niškom Kazneno popravnom domu, koju su skoro dve godine oslikavali i renovirali zatvorenici završena je i osveštana. Crkvu je, u prisustvu zatvorenika, ministra pravde Nikole Selakovića, visokih zvaničnika grada i države, kao i vojske i policije osveštao patrijarh srpski Irinej.

Crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog, u krugu niškog zatvora završena je prošle godine. Skoro 2 godine trajali su obnova, izgradnja i oslikavanje hrama koji je još 1934 godine sagradio kralja Aleksandar. Od polusrušene ruine koja je služila kao magacin, danas je lepo urađen i oslikan hram. Sve radove, ikonopis i ikonostas uradili su samo zatvorenici. U obnovi crkve učestvovalo je 150 zaposlenih i desetak osuđenika, ne samo pravoslavne, već i drugih vera. Svi dobrovoljno.

Crkva je već osvećena prošle godine. Ovoga puta Hram je osveštao patrijarh srpski Irinej, kome je ovo prva poseta nekoj zatvorskoj ustanovi. Liturgiji i osvećenju prisustvovao je i ministar pravde Nikla Selaković.

Hram posvećen Svetom Stefanu Dečanskom jedina je crkva u nekoj kaznenoj ustanovi u Srbiji. Po ugledu na niški zatvor, crkve će biti sagradjane i u ostalim kazneno popravnim ustanovama. Po rečima Selakovića u toku je izgradnja kapele u beogradskom Centralnom zatvoru, kao i u Kazneno poravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

Novinari niških, pa i beogradskih redakcija imali su više pitanja za ministra Selakovića, vezane pre svega za kapacitet i uslove u srpskim zatvorima, kao i sumnje pojedinih opozicionih lidera da će apelacioni sud u Nišu da se gasi, ali ministar Selaković nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Na pitanja novinara nije želeo da odgovara ni patrijarh srpski Irinej.