OTKRIVEN RIMSKI VODOVOD U NIŠU (VIDEO)

OTKRIVEN RIMSKI VODOVOD U NIŠU (VIDEO)

Arheološko nalazište Pod Vinik

U Nišu su otkriveni ostaci velikog rimskog vodovoda – zidni kanal i cevovod od keramike, potvrdili su Zoni plus arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika.

Slučajno otkriveno nalazište pokazalo se veoma značajnim jer iskopine datiraju između 3. i 5. veka što je period razvoja rimskog Naisusa i do sada se za taj pravac akvadukta nije znalo.

Arheološka istraživanja su za sada završena, a ostaci rimskog vodovoda se pokrivaju i zatrpavaju do donošenja odluke o načinu njegove zaštite.

Istraživanja antičkog vodovoda finansirao je investitor stambenih poslovnih objekata a u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima.

Na taj način obezbeđena je zaštita kulturnog nasleđa i građevinski radovi mogu biti nastavljeni, ali uz određene minimalne izmene.

Razlika u dva nalazišta je ta što je jedan vodovod znatno bolje očuvan i što su areholozi mogli da istraže potpuno netaknutu unutrašnjost vodovodnog kanala, a da je drugom pronađen i kolektor, odnosno prelivnik.

Sva ova istraživanja će, prema rečima domaćih arehologa, znatno unaprediti stručna i naučna saznanja o životu Konstantinovog grada.