OTVOREN AERODROM “ROSULJE”  KOD KRUŠEVCA (VIDEO)

OTVOREN AERODROM “ROSULJE” KOD KRUŠEVCA (VIDEO)

Krusevac, 26. juna 2022.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic izjavio je danas, na otvaranju aerodroma Rosulje kod Krusevca,OTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Aerodrom Rosulje kod Kruševca danas je svečano otvoren za avio-saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca, prvi sportski aerodrom u okviru Aerodroma Srbije otvara se nakon dve godine izgradnje, za koju je Vlada Srbije izdvojila 342 miliona dinara.

Vučić je rekao da će taj aerodrom moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija.

Predsednik je, tokom posete Rasinskom okrugu, najpre obišao radove  na izgradnji deonice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor

“Biznis avijacija raste najbrže u celom svetu”, istakao je Vučić.

Direktor Aerordroma Srbije Mihajlo Zdavković je objasnio je da će avioni ATR moći da koriste aerodrom tek u drugoj fazi, kao i da su Rosulje jedan od najlepših aerodroma tog tipa koji imamo u zemlji.

Na aerodromu Rosulje, gde će biti održan i manji aeromiting, prisustvuju i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i veliki broj građana koji nose zastave Srbije.

Predsednik je prvo obišao hangar u kojem su izložene letilice, a nakon toga će prisustvovati mini aeromitingu u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera, kao i padobranci.

Krusevac, 26. juna 2022.- . Na fotografiji padobranac. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

“Rosulje” su pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Aerodrom “Rosulje” nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju aerodroma Rosulje kod Kruševca, da taj aerodrom ima najmoderniju pistu i hangare za male avione i najavio da će godinu ili godinu i po dana moći da ga koriste i veći avioni tipa ATR 72.

“Ovo je veliki početak i velika stvar. Nisam znao da je ovo tako pogodan prostor za aerodrom, izgleda prelepo, kao i pista”, rekao je Vučić.

Krusevac, 26. juna 2022.- Na fotografiji predsednik Srbije Aleksandar Vucic i Aca Djordjevic, predsednik Aerokluba Mihajlo Zivic iz Krusevca. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Napomenuo je da je cilj da se ne koristi samo za male avione u unutrašnjem saobraćaju već i za međunarodni saobraćaj.

“Moraćemo da ga soposobimo da mogu da ga koriste i avioni iz inostranstva i avioni tipa ATR”, rekao je Vučić.

Istakao je da će korišćenu aerodroma Rosulje doprineti puno i autoput koji će tu proći, kao i brza pruga.

To će dodatno privući investitora u taj deo Srbije, kao i dalje povećanje plata i penzija u Srbiji, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na citat Petra Pana u kome pisac Džejms Metju Beri kaže da onog trenutka kada posumnjamo da možemo da letimo, zauvek gubimo moć da to uradimo.

Vučić je istakao da nema već fascinacije za ljude od letenja.

“Ne dovodeći ni trenutak u pitanje sposobnost da gradimo stabilnu, modernu i bogatu Srbiju osnovali smo preduzeće Aerodormi Srbije (u okviru kojeg će biti Rosulje)”, istakao je Vučić.

Kaže da su mnogi govorili da su to megalomanski snovi, ali i da neće biti izgrađen Beograd na vodi, autoputevi, fabrike, klinički centri i drugo, ali da smo verovali u letenje i svoje snove, uz marljiv i vredan rad koji je viziju pretvorio u stavrnost.

Vučić je rekao da je država uložila 478 miliona dinara u aerodrom Rosulj i istakao da su to platili građani Srbije.

Krusevac, 26. juna 2022.-  Na fotografiji padobranac. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Izrazio je uverenje da će taj aerodrom doprineti daljem razvoju turizma u tom delu Srbije i pospešiti dalji povratak naših građana iz inostranstva.

Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, poručio je Vučić, nakon čega su u okviru aeromitinga, koji je usledio, sleteli padobranci sa srpskom zastavom, a zatim je sleteo na aerodrom i prvi avion Pajper, kao i drugi avioni tog tipa, kao što je Cesna.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com